NVIDIA, ÖZETİ| yaptığı yapay zekâ hamleleri sayesinde son yılların en başarılı şirketlerinden biri hâline gelmişti. Öyle ki hisse fiyatlarının son birkaç yılda uçuş gösterdiğini görmüştük. Birkaç gün önce ise 3 trilyon dolar piyasa değerini aşarak kısa sürelğine Apple’ı geçmiş ve en değerli ikinci şirket olmuştu. Şirketin hisseleri, bu içeriğin yazıldığı sırada 1.191 dolardan işlem görüyor.
Teknoloji devi, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada 7 Haziran’da, yani bugün 1’e 10 hisse bölünmesi gerçekleştireceğini duyurdu. Bölünme, bugün borsa kapanışında yürürlüğe girecek. Yeni hisseler, 10 Haziran günü işlem görmeye başlayacaklar. Peki hisse bölünmesi ne demek? Yatırımcı için ne anlama geliyor? Gelin bakalım.
NVIDIA’nın hisse bölünmesi nedir?
NVIDA’nın bugün başlayacak hisse bölünmesi, kullanıcıların sahip olduğu hisse için ek hisseler almasını sağlayacak. Yani 1 NVIDIA hissesi için 9 hisse dağıtılacak ve bölünme gerçekleşmiş olacak.
Bir örnek vererek açıklayalım. 1200 dolarlık NVIDIA hissesine sahip olduğunuzu ve bu şekilde bölünmeye girdiğinizi düşünelim. Bölünme sonucunda her biri 120 dolara denk gelen 10 NVIDIA hissesine sahip olacaksınız. Toplam değeri yine 1200 dolar olacak.
Yani hissenin değeri hiçbir şekilde değişmemiş olacak. Yatırımcılar, hâlâ aynı değere sahip NVIDIA hisselerine sahip olmaya devam edecekler. Bu nedenle endişelenilmesi gereken bir şey yok.
NVIDIA neden hisse bölünmesi kararı aldı? Yatırımcı nasıl etkilenecek?
NVIDIA’nın hisse bölünmesi gerçekleştirme kararı hem çalışanları hem de yatırımcılarına yönelik bir hamle. Şirket, ilk çeyrek kazanç duyurusunda, hisseleri yatırımcılarına ve çalışanlarına daha erişilebilir hâle getirebilmek için bunu yaptığını belirtmişti. Bu durumun genel anlamda nasıl etkileyeceğini zamanla göreceğiz ancak özellikle de küçük yatırımcıyı cezbedebileceğini söylemek mümkün.
Daha öncesinde diğer teknoloji devlerinden de bu tarz hamleler görmüştük. Amazon ve Apple gibi devler, önceki yıllarda hisse bölünmesi uygulamışlardı. Fakat bunlar genellikle 1’e 2 veya 1’e 3 gibi bölünmelerdi. Bu nedenle NVIDIA’nın 1’e 10 bölünme uygulaması dikkat çekici.
Editor : Şerif SENCER