USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Norveçlinin, Bir Anda Alman Aksanıyla Konuşmaya Başlaması

Her insan yabancı bir dil eğitimi almadıkça veya başka bir ülkede yaşamadıkça, kendi ana dilini ve aksanını konuşur. Peki bir Norveçli’nin bir anda Alman aksanıyla konuşmaya başladığını söylesek?

Norveçlinin, Bir Anda Alman Aksanıyla Konuşmaya Başlaması
22-07-2024 16:33
Google News

Ömrü ÖZETİ| boyunca Norveç’te yaşayan bir adam, bir eğitim almadan veya Almanya’ya gitmeden kendini Alman aksanıyla konuşurken buldu.

Peki bu nasıl oldu?

II. Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Norveç’te yaşamak, ülkenin tüm sakinleri için epey zordu.

beyin

30 yaşındaki Astrid için ise daha zordu. Örneğin alışverişe gittiğinde, insanlar onun Alman aksanını işitiyor ve onunla ilgilenmeyi reddediyordu. Ancak Astrid, Alman değildi. Hayatı boyunca hep Norveç’te yaşamıştı.

Geçmişte bir bombalı saldırı sırasında şarapnelle kafasından ciddi şekilde yaralanmıştı ve bu kazadan sonra Alman aksanı ile konuşmaya başladı. Astrid’in bu garip durumu yaralanmasından 2 yıl sonra, Georg Herman Monrad-Krohn’un dikkatini çekti.

Georg Herman, o sıralarda Oslo Üniversitesi’nde nöroloji profesörüydü ve dil bozukluklarına özel bir ilgisi vardı.

dil

Bu konunun biraz üstüne gittiğinde ise astrid’in durumunun ona özgü olmadığını anladı. Benzer bir durum, 1907’de bir Parislinin Alsas aksanı edinmesi sonucunda tanımlanmıştı. Sonraki yüzyıllarda doktorlar ve dil araştırmacıları, çok sayıda benzer vaka bildirdi.

Gerçekte durum, hastanın lehçesini değiştiren bir konuşma engeliydi. Bundan en çok ünlü harfler etkilenirdi. Sonucunda hangi sesli harfi söylediğiniz de dilinizin ağzınızın neresinde olduğuna bağlıydı.

Bu noktada ufak değişiklikler de ortaya çıkan sesi etkilerdi. Yabancı aksan sendromuna aslında bu durum sebep olmuştu. 

dil

Bu rahatsızlığın birçok vakasında ortak unsur, beynin sol yarım küresinde belirli bölgelerinin yaralanmasıdır. Bununla birlikte az sayıdaki vakada da sendromun beyindeki fiziksel hasardan çok psikolojik bir bozukluktan da kaynaklandığı tespit edilir. 

Bu vakaların bazılarında, altta yatan durum tedavi edildiğinden yabancı aksan kaybolur. Fakat bazılarında devam eder. Norveçli Astrid’in de şaşırtıcı bir şekilde bir anda Alman aksanıyla konuşmasının arkasında da bu rahatsızlık vardır. 

Kaynaklar: All That Interesting, The Mit Press Reader

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2024 Yılında Oyunlarda En Çok Karşılaştığımız 5 Klişe
2024 Yılında Oyunlarda En Çok Karşılaştığımız 5 Klişe

2024 yılı bolca güzel oyunu beraberinde getirmiş olsa da oyunlardaki bazı sıkıntıları çözecek yenilikler göremedik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu