USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Night Shift' Modunun Zararları

Son yıllarda hayatımıza giren ve çoğumuzun tercihi olan Night Shift modunu kullandığınızda iyi hissediyor olabilirsiniz ancak o kadar emin olmamanızda fayda var!

'Night Shift' Modunun Zararları
19-06-2024 12:28
Google News

Telefonlarımızın ÖZETİ| ekranı, mavi ışık yayıyor. Geceleri ise bu ışık, vücudumuza “Haydi çocuklar uykuya!” sinyali veren melatonin hormonunun üretimini durduruyor ve göz sağlığını etkiliyor.

Peki bu ışığı iPhone’lardaki, ekranın mavi ışığını azaltan ve daha sıcak renkler veren “Night Shift” moduyla değiştirsek ne gibi bir etkisi olur?

Night Shift özelliğinin uyku sağlığı üzerinde bir etkisi olmadığı ortaya çıktı.

iphone

Brigham Young Üniversitesinin Sleep Health dergisinde yayımlanan araştırmada; bir grup Night Shift açıkken yatmadan önce 1 saat telefonu kullandı, bir grup aynısını Night Shift kapalıyken yaptı, diğer grup ise telefonuna hiç bakmadı.

Araştırmanın sonucunda Night Shift özelliğinin uyku kalitesi üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı ortaya çıktı. Yine de başka etkileri var elbette.

Kelimenin tam anlamıyla "zararlı" da diyemeyiz.

iphone

Gündüzleri daha çok sarı ışıkla karşılaştığımız için akşamları mavi ışığı (alacakaranlık) uykuyla ilişkilendirebiliyoruz. Bu yüzden tüm gün, Güneş yoluyla sarı ışığa maruz kaldıktan sonra akşam da telefonumuzun Night Shift özelliğini kullanarak yanlış bir etki yaratıyor olabiliriz.

Ancak unutmamak gerekir ki bu araştırma fareler üzerinde yapıldı ve insanlarla hayvanlar birbirinden çok farklı olduğu için hayvan deneylerinin yanılma payı çok yüksek. Bu yüzden Night Shift’in tam olarak “zararlı” olduğu kanısına varamayız ama ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Burada asıl önemli olan aslında telefonunuzu kullandığınız parlaklığın seviyesi.

Night Shift’in göz yorgunluğuna iyi geldiği yadsınamaz.