Gözün ÖZETİ| merceği, nesnelerden yansıyan ışığı, göz kaslarının da yardımıyla gözün arka tarafındaki bölümünde kalan retina (ağ tabaka) adı verilen yere topluyor. Bu sayede ışık, bu bölümde bulunan ışığa duyarlı çubuk ve koni şeklindeki hücreler sayesinde elektromanyetik uyarılara dönüşüyor. İnsan beyni bu uyarıları görüntü olarak işlediği için görme eylemi meydana geliyor.
Eğer görüş açınız kötüyse, mesela bulanık görüyorsanız; bunun nedeni, ortamda farklı açılardan gelerek göz merceğinizin odaklanmasını zorlaştıran bir ışık bulunmasıdır. İşte bu durum da ışık kirliliğini oluşturuyor. Peki kötü görüntüyü engellemek için gözleri kısmak gerçekten çözüm müdür?
Evet! Böyle bir durumda gözlerinizi kıstığınız zaman, ortamdaki gereksiz ışığı göz kapaklarınızla engelleyebiliyorsunuz.
Görüntünün bulanık olduğu durumlarda, gözünüzü kıstığınızda sanki daha küçük bir delikten dünyaya bakıyormuşsunuz gibi bir etki oluşur. Bu ise daha net görmeyi sağlar. Tabii bir de göz merceğinin ilginç bir yönü daha var ki o da mesela uzak veya yakın olması fark etmeksizin nesneleri daha iyi görebilmek için esneyip şekil değiştirebilen bir yapıda olması. Yine de merceğin esneme sınırı, belirli bir yaşın üstüne çıkıldığında azalıyor.
Böylece yaşlılık için görüş yeteneğinin zayıfladığı bir evre diyebiliyoruz. Bazı insanlar, gözleri öne doğru çıkık olduğu için de görme problemleri yaşayabiliyorlar. İşte bu nedenle bazen yaşlılar veya gözlerinin fizyolojik yapıları nedeniyle iyi göremeyen insanlar da bu göz kısma yöntemine başvurabiliyor. Ancak bilmelisiniz ki bu yöntem uzun süre etki sağlamıyor.
Göz kısmaya gerek kalmadan net görmek mümkün. Nasıl mı?
Lasik adı verilen bir göz ameliyatı; ışığın, görüş açısının arka tarafına daha doğru biçimde odaklanması için gözün ön yüzde kalan bölümünün şeklini değiştirerek yapılıyor. Bu işlem, lazer yöntemi uygulanarak yapılıyor.
Hatta halk arasında, bu ameliyatı olup ‘’gözümü lazerle çizdirdim’’ diye söyleyenleri görebilirsiniz. Bu tip tıbbi uygulamaların sonucu, kişiden kişiye göre değişeceği için bir doktora danışmak son derece elzemdir, aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Kaynaklar: Bilim Teknik TUBİTAK, Cornell Edu
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER