USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Neden Bazen Bir Şarkıyı Saatlerce Kafamızdan Atamıyoruz?

Hiçbir şarkıyı saatlerce, belki de günlerce kafanızdan atamadığınız oldu mu? Emin olun yalnız değilsiniz. Peki neden bazı şarkılar peşimizi bırakmaz ve bilim bu konuda ne diyor?

Neden Bazen Bir Şarkıyı Saatlerce Kafamızdan Atamıyoruz?
17-05-2024 11:28
Google News

Sabah ÖZETİ| uyandığımızda birdenbire aklınıza yerleşen o melodiyi düşünün. Bu duruma genellikle “kulak kurtları” deniyor. Adı biraz tuhaf gelse de sandığınız kurtlardan değil.

İnsanların yüzde 90’ının haftada bir yaşadığı bu duruma, “takılıp kalmış şarkı sendromu”, “bilişsel kaşıntı,” ve “müzikal imgelerin tekrarı” gibi isimler de veriliyor.

Bilim ne diyor?

kulak kurdu

Bir şarkının sürekli aklımızda kalmasının ardında aslında oldukça ilginç psikolojik ve nörolojik faktörler bulunuyor. Araştırmacılar, bu şarkıların genellikle tekrarlayan melodilere, basit ve akılda kalıcı sözlere sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu şarkılar genellikle duygusal bir yanıt veya anıları tetikleyebiliyor.

Beynimiz, duygusal bağlantıları güçlü müzik parçalarını daha sık hatırlıyor.

aynı şarkıyı sürekli dinleme

Sevdiğiniz biriyle dinlediğiniz şarkı ya da özel bir anı hatırlatan melodi, daha uzun süre hafızada kalabiliyor. Duygusal tepkiler de nörolojik aktiviteleri tetikleyerek bu şarkıların aklımızda kalmasını sağlıyor.

O şarkıyla alakalı nöronlar arası bağlantıların aktive olması ile özellikle şarkının melodik yapısı ve ritmi, beyindeki ödül merkezini tetikliyor. Dopamin salgılanması da bu süreçte önemli rol oynuyor. “İyi hissetme” kimyasalı, şarkının tekrar tekrar dinlenmesine de neden oluyor. Hâl böyle olunca da iyicene aklımıza yerleşiyor.