USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

NASA, Havadaki Tozun Gizemini Çözecek EMIT Görevini Başlattı

NASA, bilim insanlarının uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir iklim gizemini çözecek EMIT görevini başlattı. Bu görevin, atmosferde bulunan tozun gezegenimize olan etkilerini inceleyeceği ifade edildi.

NASA, Havadaki Tozun Gizemini Çözecek EMIT Görevini Başlattı
16-07-2022 00:59
Google News

ABD ÖZETÄ°| Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), hız kesmeden uzay görevlerine devam ediyor. GeçtiÄŸimiz günlerde insanlık tarihi için büyük önem arz eden James Webb Teleskobu’ndan ilk görüntüleri paylaÅŸan ajans, ÅŸimdi de iklim araÅŸtırmaları için önem arz eden bir fırlatış gerçekleÅŸtirildi.

NASA, perÅŸembe günü Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na (ISS) SpaceX Dragon uzay aracıyla bir yük fırlattı. Bu görevin, bilim insanlarının uzun süredir araÅŸtırdığı bir iklim gizemini çözmede kilit rol oynayabileceÄŸi aktarıldı.

Havadaki tozun gizemi çözebilir

Açıklamalara göre bu Earth Surface Mineral Dust Source (EMIT) ismi verilen bu araştırma, atmosferde bulunan toz hakkında incelemeler yürütecek. Çöllerden ve diğer kurak bölgelerden yükselen bu minik parçacıkların farklı faktörlere bağlı olarak gezegenimizde ısıtma veya soğutma etkisi gösterebileceği ifade ediliyor. Bilim insanları ise bu durumlardan hangisinin gerçekleştiğini uzun süredir araştırıyor.

EMIT’in baÅŸ araÅŸtırmacısı Robert Green, görevle ilgili yapılan bir açıklamada, “EMIT, mineral tozu üzerinde çalşıyor çünkü bu pek fazla bilgimizin olmadığı bir konu. Tozun ısıtma mı yoksa soÄŸutma mı etkisi gösterdiÄŸi belirsiz” ifadelerini kullandı. Açıklamalara göre tozun bu kadar gizemli olmasının nedeni, parçacıkların farklı renklerde olması. ÖrneÄŸin demir içerenler koyu kırmızı olabiliyor. Kil içerenler ise çok daha açık renkli olarak karşımıza çıkabiliyor.

Uzmanlar, bu toz parçacıklarının güneş ışığını yansıtarak gezegeni soğutabileceğini düşünürken tozların güneş enerjisini emerek ısıtma etkisi yaratabileceğini de belirtiyor. Bilindiği üzere iklim değişikliği gezegenimizi ciddi ölçüde tehdit eden bir konu. Bu sebeple de bilim insanları tozun küresel sıcaklıklar üzerindeki etkisini öğrenmek istiyor. EMIT görevinin de buna yardımcı olacağı aktarılıyor.

Açıklamalara göre EMIT, gelişmiş görüntüleme spektrometresi ismi verilen bir araçla önümüzdeki yıl boyunca bir miylardan fazla ölçüm yapacak dünya çapındaki toz bileşimlerini kaydedecek. Böylece tozun hangi minerallerden geldiğini görebilecek. Ayrıca bilim insanları, EMIT ile birlikte tozun gezegen üzerindeki toplu etkilerini, ısıtma ve soğutma yapıp yapmadığını çözebilmeyi umduklarını belirtiyor.

www.idrak34.com


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Sürekli Tetikte Hissetmeye Sebep Olan Hastalık:Hipervijilans
Sürekli Tetikte Hissetmeye Sebep Olan Hastalık:Hipervijilans

Evde basit bir ses duyduğunuzda sanki az sonra çok büyük bir felaket ile karşı karşıya kalacağınızı veya kapı çalmasa bile birinin geleceğinden endişe ettiğiniz oldu mu? Yani aslında ortada hiçbir sorun yokken kendinizi tetikte hissettiğiniz?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu