ABD ÖZETİ| Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), galaksimizin derinliklerine araçlar ve teleskoplarla uzay araştırmalarına devam ediyor. Ajans, son olarak geçtiğimiz günlerde gezegenimizden 5 kat büyük olan ve 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan okyanusla kaplı bir gezegen keşfettiğini duyurmuştu. Şimdi ise yeni bir keşfin yapıldığı açıklandı.
NASA, geçtiğimiz yılın ekim ayında asteroitleri incelemek için gönderilen Lucy uzay sondasının yardımıyla güneş sistemimizin eteklerinde bulunan bir uydu keşfettiklerini açıkladı. Bu cismin dikkat çeken özelliği ise oldukça küçük olmasıydı.
4,8 km genişliğindeki ‘mini ay’, bir asteroidin etrafında dönerken keşfedildi
Bilim insanları, bu ‘mini ay’ olarak adlandırabileceğimiz cismi Polymele ismi verilen bir asteroidi güneş sistemimizin derinliklerinde incelerken keşfetti. Polymele’ın 27 kilometre genişliğinde olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu asteroit bir yıldızın önünden geçerken tuhaf bir şey fark etti. Fark edilen bu tuhaflık, yaklaşık 4,8 kilometre genişliğinde asteroidin etrafından dönen bir cisimdi.
Uzmanlar, keşfettikleri bu cismin bizim kendi doğal uydumuz olan Ay’a benzerlik gösteren bir minik bir uydu olduğunu düşündüklerini aktardı. Bu ‘mini ay’ın çok küçük olduğuna dikkat çeken NASA, Dünya’dan görülmesinin neredeyse imkansız olduğunu ifade etti. Ayrıca uydunun asteroide çok yakın bir yörüngede döndüğü ve eğer Lucy Polymele’ı izlemeseydi fark edilmeyeceği de açıklamalara eklendi.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER