USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

NASA ay roketinin bütçesini aştı ve programın gerisinde kaldı

NASA'nın Ay’a insanlı uçuş için tasarladığı Uzay Fırlatma Sistemi roketinin bütçesini 6 milyar dolar aştığı ve programının 6 ay gerisinde kaldığı bildirildi.

NASA ay roketinin bütçesini aştı ve programın gerisinde kaldı
31-05-2023 18:22
Google News

NTD’nin ÖZETİ| haberine göre, NASA Genel Denetim Ofisinin hazırladığı denetim raporunda NASA’nın “Artemis” adını verdiği görev kapsamında sürdürülen SLS projesinin ek maliyet ve gecikme sorunları yaşadığı tespit edildi.

Raporda mevcut problemlerin çözülememesi halinde Artemis görevini tehlikeye atabilecek ilave maliyet ve gecikmelerle karşılaşılabileceği belirtildi.

NASA’nın şimdiye kadar yaptığı en büyük roket olan SLS için 2022 sonunda 23 milyar dolardan çok harcama yaptığı aktarılan raporda, program için ayrılan bütçenin 6 milyar dolar aşıldığı ifade edildi.

Aynı zamanda raporda NASA’nın SLS programında öngörülen hedeflerin 6 yıl gerisinde kalındığı da belirlendi.

İŞLER BEKLENDİĞİ GİBİ İŞLEMEDİ

İlk kez Kasım 2022'de fırlatılan SLS için kalkış başına dört RS-25 motoru kullanıldığı ve söz konusu motorlardan 16'sının eski uzay mekiklerinden alındığı kaydedildi.

Rapor, bahsi geçen motorlar gibi mevcut uzay mekiklerinden alınan eski teknolojinin NASA'nın beklediği gibi bütçeye yardımcı olmadığını ve yeni sistemlerle eski bileşenlerin entegre edilmeye çalışıldığı yöntemin tahmin edilenden daha karmaşık olduğunu ortaya çıkardı.

Artemis Ay görevi projesi, 2020'ye kadar Ay'a ve sonrasında Mars’a gitme hedefiyle 2005'te başlatılan ve dönemin ABD Başkanı Barack Obama yönetimi tarafından bütçesini aştığı, hedeflerinin gerisinde kaldığı ve yetersiz inovasyon gerekçesiyle iptal edilen “Constellation" programının devamı olarak biliniyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Microsoft ile OpenAI'dan Yapay Genel Zekâ Tanımlaması
Microsoft ile OpenAI'dan Yapay Genel Zekâ Tanımlaması

Microsoft ile OpenAI'ın geçtiğimiz yıl bir mutabakat zaptı imzaladıkları ortaya çıktı. İki dev firma, bu mutabakat zaptında yapay genel zekâ için dikkat çekici bir tanımlama yapıyorlardı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu