USD 35,70
EUR 37,36
USD/EUR 1,046
ALTIN 3.184,49
BİST 10.087,97
Ekonomi

MÜSİAD gıda, tarım ve hayvancılık sektör kurulu raporunu açıkladı

Ekonomi - MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, 15.Gıda ve Tarım Sektör Raporu’nu yayınladı. Raporda, eğitimden yeni yatırımcıları sektöre çekmeye kadar birçok konu yer aldı.

MÜSİAD gıda, tarım ve hayvancılık sektör kurulu raporunu açıkladı
15-01-2025 18:33
Google News

MÜSİAD ÖZETİ| Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, 15. Gıda ve Tarım Sektör Raporu’nu yayınladı. Raporda, “sürdürülebilir gıda ve tarım yaklaşımları: yapısal sorunlar, çözümler ve önerilerine” yer verildi.

“Tarım stratejik sektör ilan edilmelidir”

15. Gıda ve Tarım Sektör Raporu’nda yer alan detayları açıklayan MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, “Tarım sektörü, yeni dönemde ülke için stratejik bir sektör olarak ilan edilmelidir. Savunma sanayisindeki iradenin tarım sektöründe de gösterilmesi gerekmektedir. Türkiye, 100. yılı mottosuna yakışır şekilde tarım sektöründe güçlü ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen 100 firma oluşturmak için kararlı bir şekilde adımlar atmış olmalıdır” derken bu adımların hayata geçirilmesiyle Türkiye tarımının önemli bir ivme kazanabileceğine değindi.

MÜSİAD’dan tarımda sağlıklı yatırımlar için “Tarım Yatırım Ajansı” önerisi…

MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş adamlarının tarım sektörüne yeni yatırımlar yapma isteğiyle hareket ettiklerini vurgularken, “Ancak sektördeki geçmiş kötü örnekler ve yanlış yönlendirmeler, yatırımcıların umutsuzluğa ve yanlış yatırımlara yönelmesine neden olmaktadır. Bu durum, yeni yatırımcıların sağlıklı yatırımlar yapabilme konusunda endişe duymasına sebep olmaktadır. Bu sorunu aşmak ve yatırımcıları doğru yönlendirmek için Tarım Yatırım Ajansı gibi bir kurumun oluşturulması önemlidir” yorumunda bulundu.

İklim değişikliği uzun vadeli sürdürülebilirliği tehdit ediyor

15. Gıda ve Tarım Sektör Raporu’nda “iklim değişikliği ve doğal kaynak yönetimi” başlığı altında MÜSİAD Sektör Kurulu, iklim değişikliğinin etkileri ve su gibi kritik doğal kaynakların verimsiz kullanımının sektörde uzun vadeli sürdürülebilirliği tehdit ettiği gerçeğini ortaya koydu.

“Kooperatifleşme güçlendirilmeli, köy okullarıyla tarımsal eğitim yapılmalı”

MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, küçük ölçekli üreticilerin güçlendirilmesi ve kooperatif yapılarının geliştirilmesi konusunda yetersiz politikaların değer zincirinin optimizasyonunu engellediği ayrıntısını paylaştı.

MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu’na göre sadece kooperatifleşme değil bir başka önemli konu da “köy okullarıyla kırsal kalkınma ve tarımsal eğitimleri” gerçekleştirilmeli.

“Kırsal bölgelerdeki atıl durumda bulunan köy okullarının yeniden canlandırılması, tarımsal kalkınma için stratejik bir adım olarak kritik bir öneme sahiptir” diyen Cemal Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Bu okullar, yalnızca eğitim veren kurumlar olarak kalmayıp, çiftçiler için modern tarım teknikleri, verimlilik artırma yöntemleri ve pazarlama stratejileri gibi hayati konularda eğitim merkezlerine dönüştürülebilir. Ayrıca, bu okullara veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri istihdam edilerek çiftçilere uzman desteği sağlanmalı ve gönderilecek bu uzmanların, gidecekleri bölgelerin önceliklerine göre özel olarak eğitilmesi hedeflenmelidir.”

Tarım politikası ve teşviklerde “köylü ve çiftçi” ayrıştırılması yapılmalı

Her türlü tarım politikası ve teşvikleri oluşturulurken, köylü ve çiftçinin ayrıştırılmasın gerekliliğini de hatırlatan MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, “Bu ayrım, köylünün genel yaşam standartlarını yükseltmeye ve kırsal alanlarda yaşayan insanların refahını artırmaya yönelik politikalara odaklanmayı gerektirir. Aynı zamanda, çiftçilerin tarımsal üretim faaliyetlerini desteklemek, modern tekniklere erişimlerini sağlamak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek için özel teşviklere ihtiyaç vardır. Bu şekilde, tarımsal kalkınma stratejileri hem köylü topluluklarının refahını artırarak hem de tarım sektörünün büyümesine katkıda bulunarak başarılı olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu “15. Gıda ve Tarım Sektör Raporu”nun inovasyon, eğitim, pestisit kontrolü ve iyi tarım uygulamalarını içeren diğer görüş ve önerileri ise şöyle sıralanıyor…

Tarım inovasyon merkezleriyle geleceğe yatırım…

“Dijital tarım uygulamaları ve yapay zekâ destekli süreç yönetiminin entegrasyonu ve akıllı tarım sistemlerinin yaygınlaştırılması ve blok zinciri tabanlı izlenebilirlik altyapıları geliştirilerek tarımın dijitalleşmesi sağlanmalıdır.Tarım ve Gıda alanında farkındalık yaratmak, eğitim vermek ve yenilikçi projelere destek sağlamak amacıyla, her yaş grubundan öğrencilere ve girişimcilere yönelik Tarım İnovasyon Merkezlerinin tüm şehirlerde kurulması önerilmektedir.”

Gençleri tarıma kazandırmak için medya ve eğitim projesi

“Türkiye’de çiftçi yaş ortalamasının 59 olması, tarım sektöründe genç nüfusun ilgisini çekmeyi ve çiftçiliği geleceğe taşıyacak bir meslek olarak tanıtmayı zorunlu kılmaktadır. Tarım sektörüne gençleri özendirici aktiviteler düzenlemek, çiftçiliğin prestijli ve değerli bir meslek olduğunu anlatmak büyük önem taşımaktadır. Önerilen proje kapsamında, TRT Çocuk kanalında tarımsal aktiviteleri ve çiftçiliği eğlenceli ve öğretici bir şekilde anlatan çizgi filmler hazırlanmalı; daha büyük yaş grupları için de farklı kanallarda gençlere yönelik tarım programları oluşturulmalıdır.”

Pestisit kontrolü ve iyi tarım uygulamalarıyla güvenli gıda

“Tarım, Gıda ve Sağlık sektörlerinde en büyük sorunlardan biri, pestisit kalıntıları ve yanlış kullanılan tarım ilaçlarıdır. Ülkemizde bu konuda yeterli denetim yapılmadığı için ihracatta da ciddi engellerle karşılaşmaktadır. Bu sorunların çözümü için, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüm üretimlerde İyi Tarım Uygulamalarını zorunlu kılması, üreticilerin düzenli olarak denetlenmesi ve cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Cyberpunk 2077, NVIDIA DLSS 4 Desteğini Aldı!
Cyberpunk 2077, NVIDIA DLSS 4 Desteğini Aldı!

CD Projekt RED, Cyberpunk 2077'nin 2.21 kodlu güncellemesini yayımladı. Bu güncelleme ile oyuna NVIDIA DLSS 4 desteği geldi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu