USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Muhalefetin manipülasyon aparatı ENAG ifşa oldu!

6'lı masa siyasetçilerinin söylem kaynağı olarak da bilinen Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) gerçekleri ortaya çıktı. TÜİK'i yıpratmak için "enflasyon sopası" olarak kullanılan ENAG'ın işleyiş ve hesaplama sisteminin ne kadar zayıf olduğunu kanıtlayan bilgilere ulaş

Muhalefetin manipülasyon aparatı ENAG ifşa oldu!
10-01-2023 15:48
Google News

Cumhurbaşkanlığı ÖZETİ| İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin (DMM) 2-8 Ocak tarihlerindeki bülteni internet üzerinden yayımlandı. 7 maddelik bültende Türkiye İstatistik Kurumu'nu (TÜİK) yıpratma üzerine kurulu ENAG'ı tüm yönleriyle ifşa edecek geniş bir pencereye yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

6'lı masa siyasetçilerinin aylık enflasyon oranının açıklanacağı dönemde kaynak olarak kullandığı ENAG'ın iç işleyişinden bahsedilirken, kolaylıkla manipüle edilebileceği bizzat ENAG'ın açıklamalarıyla gözler önüne serildi.

Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) denetlenebilir oluşu tez olarak ileri sürülürken ENAG'ın ulusal veya uluslararası bir otorite tarafından kontrol edilmediği şu sözlerle anlatıldı:

"Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 7 kişilik bir çalışma grubuyla web sitesi aracılığıyla istatistikler üreten bağımsız bir kuruluştur. Bununla birlikte açıkladıkları sayısal verilerin herhangi bir ulusal veya uluslararası kuruluş tarafından denetlenmesi söz konusu değildir."

Ancak TÜİK'in hesaplama sırasında Avrupa İstatistik Ofisi'nce (EUROSTAT) kabul görmüş araçları kullandığı ve uluslararası arenada onay verilmiş kavram, metot ve uygulamaları baz aldığı biliniyor.

EUROSTAT kampüsü

Üstelik yapılan hesaplamalar yerli ve yabancı kurumların değerlendirmelerine açık olduğu gibi kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulmakta.

Ayrıca 'Bilimsel ve Teknik Özerklik' başlıklı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 599'uncu maddesinde, hiçbir makamın TÜİK'e müdahale edemeyeceği net bir şekilde ifade ediliyor.

ENAG'IN İÇYÜZÜ: "DOĞRULUĞUNDAN BİZ DE EMİN DEĞİLİZ" İTİRAFI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in sıklıkla dayanak olarak kullandığı ENAG'ın kamuoyu ile paylaştığı verilerin doğruluğu ise, bizzat kurumun açıklamalarından ötürü belirsizliğini koruyor.

Paylaşılan verilerin doğruluğuna kurum eliyle şerh düşüldüğünü kanıtlayıcı nitelikteki açıklama şu şekilde: 

“Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez ve söz konusu içerik haber verilmeksizin çıkarılabilir veya değiştirilebilir. Burada yer alan bilgiler aksi belirtilmedikçe ENAGrup’un sahip olduğu enflasyon hesaplama yöntem ve metodolojisi ile diğer kişisel görüşlerine dayanmaktadır.” 

ENAG'ın resmi internet sitesindeki yazılı açıklama

"BİLİMSELLİKTEN UZAK" VURGUSU

Raporun devamında şeffaf bir kurum oluşu dünya çapında kanıtlanmış TÜİK'in, 'ofis' statüsündeki dışa kapalı ENAG'la kıyaslanmasının 'bilimsellikten' uzak olacağı şu sözlerle vurgulandı:

"Her yönüyle şeffaf ve denetlenebilir TÜİK verilerinin, bir istatistik otoritesinde bulunması gereken ilkeler bir yana, “paylaştığımız veriye kefil değiliz” mantığıyla hareket eden bir ‘ofis’in verileriyle kıyaslanması mantık ve bilimsellikten uzak bir yaklaşım biçimidir."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Adana'da TEKNOFEST 2024'ün hazırlıkları devam ediyor
Adana'da TEKNOFEST 2024'ün hazırlıkları devam ediyor

Adana'da 2-6 Ekim'de gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin (TEKNOFEST) hazırlıkları sürüyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu