USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir?

Hem dünyada hem de ülkemizde en popüler evcil hayvanlardan bir tanesi olan muhabbet kuşları hassas canlılar oldukları için eğitim ve alıştırma sürecinde biraz dikkatli olmak gerekir. Acele etmeden sabırlı davranmak son derece önemli. Gelin muhabbet kuşu nasıl eğitilir ve en öneml

Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir?
13-10-2022 20:13
Google News

Kedi ÖZETİ| ve köpek bakımı görece daha zor olduğu için dünyada ve ülkemizde pek çok kişi evcil hayvan olarak muhabbet kuşlarını tercih eder. Bakımları daha kolay olsa bile oldukça akıllı ve hassas canlılar oldukları için eğitim ve alışma süreçleri zor olabilir. Bu nedenle bir muhabbet kuşu alan pek çok kişinin ilk sorusu bize nasıl alışır oluyor. Haklı bir soru çünkü özellikle yavru olanlar son derece ürkek ve hırçın olabilir.

Genç yaşta olan olan muhabbet kuşlarının eğitimi ve sahiplerine alışması çok daha kolay bir süreçtir. Çünkü sizinle büyüyecek ve ilk tanıdığı çevre sizinki olacaktır. Kolay olsa bile acele etmemeli ve sabırlı yaklaşmalısınız. Alışma süreci tamamlanmamış bir muhabbet kuşu korktuğu zaman kendini cama ve duvara vurarak zarar görebilir. Gelin muhabbet kuşu nasıl eğitilir ve en önemlisi nasıl alıştırılır adım adım tüm detaylarıyla inceleyelim.

Muhabbet kuşu nasıl alıştırılır? İlk adım doğru muhabbet kuşu seçimi:

muhabbet kuşu

Muhabbet kuşunuzu alıştırmak, eğitmek ve hatta konuşturmak istiyorsanız ilk adım doğru muhabbet kuşu seçmek, daha doğrusu doğru yaşta seçmektir. Yetişkin muhabbet kuşlarını alıştırma ve eğitme süreci çok daha zor olacağı için 35 - 60 günlük arası ne yavru ne de yetişkin olan genç muhabbet kuşlarını tercih etmelisiniz. 

Eğer ilk kez muhabbet kuşu besleyecekseniz sağlık durumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Sağlık sorunları olan ya da önce yaşadığı travmalar nedeniyle psikolojik sorunları olan kuşlar bu konuda tecrübeli olan kişiler tarafından bakılmalıdır. İlk kez besleyecek kişiler en azından bu tür sorunları olmayan muhabbet kuşlarıyla çok daha iyi anlaşacaklardır.

Muhabbet kuşunun eğitim süreci size güvenmesi ile başlar:

muhabbet kuşu

Hangi ırktan olursa olsun muhabbet kuşlarının tamamı özellikle yavruluk ve gençlik dönemlerinde son derece ürkek canlılar olurlar. Bu ürkekliği korku ya da hırçınlık olarak da gösterebilirler. Sonuçta ondan yüzlerce kat büyük bir canlısınız. Bu nedenle acele etmeyin ve onun varlığınıza alışarak güvenmesini bekleyin.

Henüz eğitim almamış ve alışmamış bir muhabbet kuşunun kafesinde asla bir oyuncak olmamalıdır. Hareket etmesi için bir tünek, taze mamayla yenilediğiniz bir yemlik ve doğru çalışan bir suluk yeterlidir. Altına temiz bir gazete kağıdı sermeli ve düzenli olarak temizleyerek hijyenin sağlandığından emin olmalısınız.

Sakın ama sakın ilk zamanlar muhabbet kuşunu elinize almaya çalışmayın. Kafesi çok gürültülü olmayan ama aile üyelerini görebileceği bir yere koyun. Ortamda ani ses ve ışık değişimleri olmamalıdır. Onunla ilgilenecek olan kişiyi sık sık görmeli ve sesini duymalıdır. Kafese ve size alışarak güvenme süreci 1 hafta - 10 gün sürebilir. Bu süreçte asla aceleci davranmayın.

Muhabbet kuşu nasıl eğitilir? Ele alıştırma süreci başlasın:

muhabbet kuşu

Muhabbet kuşunuz artık kafesine, size ve ortama alıştıysa sırada onun eğitiminin ilk adımı olan ele gelme süreci vardır. Bu süreçte de asla acele etmemek gerekiyor. İlk olarak elinizi kafese sokun ve yaklaşık 30 saniye bekleyin. Korkup kaçacaktır, elinizi hareket ettirmeyin ki elinize alışsın.

30 saniye sonunda elinizi yavaşça ona yaklaştırın. Eliniz her zaman onun bel hizasının altında olsun. Bu süreçte ani hareketlerden kaçının. Bir süre sonra ya pes edip elinize konacak ya da ürkek bir merakla bir ayağını elinize atarak çıkacaktır. Artık bana alıştı diyorsanız durun, daha bu ilk adım.

Muhabbet kuşu kafesteki elinize çıktıysa sakın hemen kafesten dışarı çıkarmayın. Çünkü korkacak ve kaçmaya çalışırken duvara ya da cama çarparak kendine zarar verecektir. Kafesin içindeki elinize çıktıktan sonra birkaç dakika bekleyin ki elinize alışsın. Bu antrenmanı gün içinde birkaç kere uygulayın. Üç gün boyunca bu süreci devam ettirin.

Dördüncü gün elinizi kafede soktuğunuz zaman size ve elinize alışmış bir muhabbet kuşu korkmadan elinize zıplayacaktır. Böylece ele alıştırma sürecinin ilk adımını atmış oldunuz. Bugünden sonra elinizi kafesten dışarı çıkararak muhabbet kuşunuzun kafes dışı eğitimine başlayabilirsiniz. 

Kafes dışında muhabbet kuşu eğitimi:

muhabbet kuşu

Yaklaşık iki hafta süren bir süreç sonunda artık muhabbet kuşunuz kafesine, size ve elinize alıştı. Kafesin içine elinizi sokun ve parmağınıza ya da elinize gelmesini bekleyin. Ani hareketler yapmaktan kaçınarak elinizi kafesten çıkarın. Kafesten uzaklaşmamaya dikkat edin çünkü kafesine güven duyan bir muhabbet kuşu için dışarısı endişe verici bir yerdir.

Elinize tünemiş halde duran muhabbet kuşunuz bırakın en az on dakika boyunca etrafı izlesin. Kafesini görsün, böylece evine dönebileceğinin bilincinde olsun. Size güveniyor olsa bile güven duygusu son derece kırılgandır, dikkatli olmalısınız. Herhangi bir tedirginlik göstermiyorsa yavaşça omzunuza alabilirsiniz. Bu süreçte ve sonrasında kanatlarını kapatacak şekilde elinize almayın çünkü kanatlarını hareket ettiremiyor olması büyük bir korku yaratır. 

Muhabbet kuşu eğitimi sırasında ödül mamaları kullanın:

muhabbet kuşu

ElmaHavuçHaşlanmış yumurtaMarul yapraklarıSalatalıkMuzFındıkCevizBadem

Muhabbet kuşları yemleri dışında bu tür meyve, sebze ve kuruyemişleri yemekten hoşlanırlar. Ancak bunları düzenli olarak değil, bir ödül maması olarak kullanabilirsiniz. Örneğin elinizin üzerine dışarı çıktığı zaman elma, omzunuza çıktığı zaman badem verin. Böylece kafes dışının da güvenli ve keyif veren yerler olduğunu öğrenecektir.

Elbette her muhabbet kuşu bunları sevecek diye bir kural yok. Zaman içinde favori ödül mamasını bulursunuz. Ödül maması verme işlemini bir rutin haline getirdikten sonra eğitimi geliştirebilirsiniz. Örneğin ufak bir nesneyi alıp size getirdiğinde salatalık, kafesinden çıkıp omzuna konduğundan bir fındık verebilirsiniz. 

Muhabbet kuşu nasıl konuşturulur?