Aralık ÖZETİ| ayında 8 bin puan sınırından aşağı yönlü hareket eden borsa çarşamba günü sert düşüş; perşembe günü yükselişe geçerek kayıpları silmeye çalışmıştı.
Yaşanan sert düşüşün ardında Orta Doğu'da artan gerilim, Covid benzeri bir salgın riski, Fed belirsizliği, Merkez Bankalarının faiz artışları ve son dönemde yaşanan halka arz yoğunluğu gösterilirken, Perşembe günü yaşanan yükselişle ilgili ise uzmanlar Cuma günü Moody's'ten beklenen Türkiye raporunu göstermişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurdu.
Moody's'ten yapılan açıklamada, takvimde hakkında değerlendirmede bulunulması için 15 Aralık tarihi verilen Türkiye için güncelleme yapılmadığı bildirildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Kredi derecelendirme kuruluşları belirtilen tarih dışında da bir değerlendirmede bulunabiliyor.
Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü "durağan" olarak değerlendiriyor.
"BORSADA SATIÅžLAR GELEBÄ°LÄ°R"
Moody's'in karar sonrası gözler pazartesi sabahına çevrildi. CNN Türk yayınına katılan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz küresel gelişmeler ışığında piyasanın hali hazırda sığ durumda olduğuna dikkat çekerek, "Moody's'in kredi notunu pozitife çekeceği düşünülüyordu, bu beklenti fiyatlanarak perşembe ve cuma günü pozitif hareketler gördük. Moody’s kredi not görünümünde değişim yaratmadı. Bu yüzden bankalar öncülüğünde pazartesi sabahı sert satışlar görebiliriz. Piyasa bunu fiyatlamıştı. Revizyon gelmemesinin piyasanın görünümünü bozacağı kanaatindeyim.  Seçimden sonra çok hızlı bir şekilde kredi notlarının iki üç kademe yukarı gittiği bir süreci görebiliriz diye düşünüyorum. Yarın borsa satışla açılacaktır diye düşünüyorum. " uyarısında bulundu.
Â
Â
Editor : Åžerif SENCER