USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mikroçipler Tam Olarak Nasıl Üretiliyor?

Mikroçiplerin üretimi 26 hafta sürebilir ve bu süreçte milyarlarca transistör bir tırnak büyüklüğündeki alana yerleştirilir. Peki bu küçük ama karmaşık cihazlar nasıl üretiliyor?

Mikroçipler Tam Olarak Nasıl Üretiliyor?
02-07-2024 12:12
Google News

Günlük ÖZETİ| hayatımızda her an kullandığımız telefonlardan bilgisayarlara, hatta bazı ev eşyalarımıza kadar neredeyse tüm teknolojik cihazların kalbinde mikroçipler yatıyor.

Peki, bu minik dâhilerin nasıl üretildiğini hiç düşündünüz mü? Üretimİ, bilim ve mühendisliğin sınırlarını zorlayan, göz kamaştırıcı bir süreci içeriyor.

Mikroçip üretiminin ilk adımı, silikon açısından zengin kum ile başlar.

mikroçip

Silikon, yarı iletken bir malzemedir. Yani yalıtkan ve iletken arasında bir yerde olduğu anlamına gelir. Silikonun iletkenlik özellikleri, saflığını değiştirerek veya doping yaparak ihtiyaçlara göre ayarlanabilir.

Ayrıca silikon, Dünya'da en bol bulunan elementlerden biridir. Kumdan elde edilen silikon, karbon ile birleştirilir ve eritilerek %99 saf silikon elde edilir.

Daha sonra bu silikon, ultra saf hâle getirilerek tohum kristali eritilmiş silikonla temas ettirilir ve yavaşça çekilerek silikon atomları kristalin alt yüzeyine yerleşir.

Sonuç, saf silikonun büyük bir silindirik ingotu, yani “boule” olur. Boule, ince dilimler hâlinde kesilerek silikon plakaları elde edilir.

Silikon plakalar, üretim sürecinin en kritik aşamasıdır.