USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Midenin küçülüp büyümesi kilo almayla mı ilişkili? Kilo alınca mide büyüklüğü değişir mi?

Toplumda, kilo alındığında midenin büyüdüğü veya kilo verince midenin küçüldüğü gibi bir genel önyargı mevcut. Yemek yedikçe midenin yiyeceklerin miktarına göre şekil alması mümkün mü, mide büyüyüp küçülebilen bir organ mı?

Midenin küçülüp büyümesi kilo almayla mı ilişkili? Kilo alınca mide büyüklüğü değişir mi?
23-05-2023 11:27
Google News

Mide ÖZETİ| kapasitesi kişilerin çok kilolu veya çok zayıf olmasıyla ilişkili değildir. Kişi, çok yemek yediğinde veya yemeye çalışılıp midesi kabul etmediğinde midenin küçülmüş olduğu gibi bir fikre kapılıyor. Sizler de mide genişliğinin ağızdan alınan herhangi bir gıdayla doğrudan ilişkili olup olmadığını merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz…

KİLO ALINCA MİDE BÜYÜR MÜ?

Mide büyüklüğünün tüketilen gıdalarla herhangi bir ilgisi olmadığını söyleyebiliriz. Mide, ameliyat dışında dışarıdan bir operasyon olmaksızın içeriye alınan bir gıdayla boyut değiştirmez. Mideyi bir balona benzetmek doğru olacaktır. İçeriye herhangi bir sıvı veya besin alındığında o an için genişleyebilen mide, boşaldığı takdirde yani sindirildikten sonra tekrardan eski boyutuna geri döner.

Yani obezitesi bulunan bir kişinin midesinin ondan çok daha zayıf kişiden küçük olabilmesi mümkündür. Bütün mesele alınan kalori miktarıyla ilişkilidir. Kilo almak, harcanan ve alınan kalori arasındaki denge unsuruyla ilgilidir.

MİDE SİNDİRİMİ

Mideye alınan gıdalar yemek borusundan sonra mideye geçer ve burada mide asidi besinleri parçalamaya başlar. Mide, içeriye besin aldıkça gerilir ve yeteri miktarda gerildikten sonra beyne doyma sinyalleri gönderir. Daha sonrasında mide besinleri parçalamaya devam eder ve bu besinler sindirilmek üzere ince bağırsağa geçer.

Fazla kilolu ya da obez olmak mideyi büyütmemekle beraber aşırı gıda tüketimi beyne giden açlık-tokluk sinyallerini bozar. Bir müddet sonra mide, besin aldıkça gerilse dahi bu sinyalleri beyne gönderemez hale gelir. Bunun sonucunda da aşırı yeme davranışı başlar ve obezite meydana gelir. Eğer kişi sürekli olarak yüksek kalorili gıdalarla besleniyorsa yani hazır, şekerli, sağlıksız gıdalar tüketiyor, fast food yiyorsa kilo almaya devan eder çünkü bu tarz gıdalar tokluk hissetme süresini kısaltan gıdalardır.

MİDE AMELİYATLA NASIL KÜÇÜLÜR

Ameliyat haricinde farklı bir yöntemle mide küçülmez. Obezite cerrahisi türünden tüp mide ameliyatı ile midenin yüzde 80 ila 85'i çıkarılır ve midenin hacmi 100-200 ml arasına gelir. Mide kapasitesinin bu yolla küçülmesiyle gıda alımı azalır, iştahı düzenleyen hormonlar değişir böylece kilo kaybı oluşur. Ameliyat gerçekleşmedikçe daha az yemek ile mideyi küçültmez. Bu durum sadece iştah hormonlarını düzenler; bu da kişinin sürekli acıkmamasını ve diyetine bağlı kalmasını sağlar.

İDEAL VE DENGELİ KİLOYU KORUMAK İÇİN

İşlenmiş gıdalardan, şekerli besinlerden kaçınmak.

D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak.

Yüksek lifli besinlerden faydalanmak.

Bol su tüketmek.

Her öğünde yeterli proteine yer vermek.

Yemekleri daha yavaş tüketmek.

Düzenli uyumak.

Düzenli egzersiz yapmak.

Stres yönetimini öğrenmek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone 17'nin Bu Özelliği iPhone 16 ile Aynı Olacak
iPhone 17'nin Bu Özelliği iPhone 16 ile Aynı Olacak

Apple'ın bu yılın Eylül ayında piyasaya sürmesi beklenen iPhone 17 serisinin bir özelliği iPhone 16 ile aynı olacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu