Kronik ÖZETİ| ya da nadiren mide ağrısı çekenler, en kısa sürede mide ağrısından kurtulmak için türlü yollara başvurur. Doktora gitmeden evvel evde uygulanabilecek doğal ve etkili tedavi yöntemleri, kişinin kısa ya da uzun vadede mide ağrısını dindirdiği görülür. Mide ağrısının temelinde, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların yatmasının yanında yanlış beslenme rutinleri yatar. Bunun için mide ağrısına maruz kalan bir kişinin yapması gereken ilk hamle, gün içinde bol bol su içmek ve zararlı yiyecekleri hayatından çıkarmaktadır.
Tarçın çayı nasıl yapılır? Limonlu tarçın çayının faydaları nelerdir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
Mide ağrısı, eğer altında ciddi bir hastalık barındırmıyorsa genellikle stres, kaygı bozukluğu ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklı meydana gelir. Mide ağrısını yaşayan biri, aldığı önlemler ve doğal tedavi yöntemlerine rağmen geçmiyorsa muhakkak doktora görünmesi gerekir. Mide ağrısının kısa sürede geçmesi için 3-4 gün süren detoksların yapılması önerilir. Bol bol su ve mevsim yeşilliklerinin tüketilmesi, mideyi uzun vadede dahi rahatlatarak ağrıların dinmesine yardımcı olur. Mide ağrısı yaşayanların hayatında uygulaması gereken alışkanlıklar şöyledir:
Alkol ve sigara kullanımını azaltarak bırakmaya çalışmak.
Ambalajlı gıdalardan uzak durmak.
Kahve tüketimini azaltmak.
Ağır ve çok yağlı yemekleri tüketmemek.
Gazlı içeceklerden uzak durmak.
Mide ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri de şöyledir:
1- Muz ve Tarçın:
Mide duvarının yenilenmesi ve güçlenmesine yardımcı olan muz, asitli ve yağlı yiyeceklerden kaynaklanan deformenin onarılmasını sağlar. Muz, mideyi rahatlatır ve ağrıları dindirir. Muzun üzerine serpiştirilen bir tutam tarçın ise mideyi zorlamadan hazmı kolaylaştırdığından midenin rahatça sindirimini gerçekleştirmesini sağlar.
2- Nane:
En mide dostu besinlerin başında gelen taze nane, bir tutam dahi yendiğinde midenin rahatlamasına yardımcı olur. Özellikle ağır ve yağlı yemekler yendikten sonra midede meydana gelen yanmanın kısa sürede geçmesini sağlar. Taze nane, hazmı kolaylaştırdığından şişkinliğe iyi gelir.
3- Kefir:
Probiyotik kaynağı besinler, mide ve bağırsak sağlığını desteklediğinden mide ağrılarına iyi geldiği bilinir. Kefir, en zengin probiyotik kaynağı besin olarak sabahları aç karnına bir bardak kadar içildiğinde gün içinde mide ağrısını dindirir. Kefir, sindirim sistemine de önemli ölçüde katkısı olduğundan hazımsızlığa ve hazımsızlıktan kaynaklı şişkinliğe de iyi gelmektedir.
4- Papatya Çayı:
Mide yanması ve hazımsızlık problemleri yaşayanların yemeklerden sonra 1 fincan papatya çayı içmeleri önerilir. Özellikle yağlı besinler tüketenlerin sık sık yaşadığı mide ağrısını rahatlatmak için düzenli olarak papatya çayı içmeleri tavsiye edilir.
Mide Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Anlık meydana gelen mide ağrılarının altında genellikle yağlı ve ambalajlı besinlerin sık sık tüketilmesinden kaynaklı olabilir. Birkaç gün devam eden mide ağrıları da uzun süre devam eden düzensiz beslenme alışkanlıklarından meydana geldiği de kabul edilebilir. Ancak 4-5 günü geçen mide ağrılarının altında beslenme alışkanlıklarından da ziyade başka bir neden yatabildiğinden muhakkak doktora danışılması gerekir...
Editor : Şerif SENCER