USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Microsoft, Yapay Zekânın "Halüsinasyon" Sorununu Çözecek

Microsoft, yapay zekânın bilgi uydurma sorununu çözeceğine inandığı bir araç tanıttı.

Microsoft, Yapay Zekânın
24-09-2024 23:13
Google News

Yapay ÖZETİ| zekâ, bilindiği üzere, insanların duymak istediklerini söylemeye eğilimli ve bu amaçla sık sık yalan da söyleyebiliyor. Bu duruma da "halüsinasyon" adı veriliyor. Yapay zekâ sık sık olmayan akademik çalışmalara atıf yapıyor, kullanıcıları ikna etmeye çalışıyor. Bu durum da ciddi sorunlara neden olabiliyor. 

Microsoft, bu sorunu çözeceğini düşündüğü "Correction" adlı aracını yayımladı. Elbette ki bu sorunun çözülmesi için bir adım atılmış olması güzel ancak uzmanlar, şüpheci yaklaşımın devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Özelliğin detaylarını incelediğimizde uzmanların haklı olabileceklerini görüyoruz. 

"Hata yapabilen" doğrulama aracı

Microsoft ai

Microsoft'un Azure AI İçerik Güvenlik API'sinin bir parçası olarak gelen aracın ilk sorunu "hata yapabilecek olması" oldu. Bu araç, yapay zekânın içeriğindeki bilgileri birincil kaynaklardan sorgulamak yerine açıklamalar, iddialar gibi kaynaklardan alıyor. Yeni özellik, Meta'nın Llama ve OpenAI'ın GPT-4o modelleri ile birlikte de kullanılabilecek. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Microsoft, "Correction, küçük dil modellerini ve büyük dil modellerini kullanarak çıktıları temel belgelerle hizalandırma sürecine dayanıyor," derken, bu yeni özelliğin özellikle tıp gibi alanlarda üretken yapay zekâ kullanıcılarını ve geliştiricileri desteklemesini umduklarını da sözlerine ekledi.

Google da benzer bir aracı kendi yapay zekâ geliştirme platformu Vertex AI'a getirmişti. Uzmanlar ise halüsinasyonları engellemenin "sudan hidrojeni çıkarmak gibi olduğunu" ifade etmiş ve yapay zekâ teknolojisi için halüsinasyonların zorunlu olduğunu belirtmişti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Apple, HomePod Beta Güncellemesini İptal Etti: İşte Sebebi
Apple, HomePod Beta Güncellemesini İptal Etti: İşte Sebebi

Apple, HomePod için yayımladığı beta güncellemesini kısa sürede geri çekme kararı aldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu