E-postalarımıza ÖZETİ| cevap vermekten görüntülü konuşmaya kadar pek çok internet girdimizde tabii ki güçlü ağlara ihtiyacımız var.
Yerin altında olmak en büyük sebepken bu sorun neden aşılamıyor, internetin yeraltı dünyasında da güçlendirilmemesinin önündeki zorluklar neler?
Derinlik ve altyapı öncelikli zorluklar arasında.
Metro tünellerinin yerin metrelerce altında olması, internete erişimimizi engelliyor. Bu derinlik, radyo dalgalarının yüzeyden tünellere ulaşmasını zorlaştırıyor. Beton ve metal gibi yoğun malzemelerden geçmekte zorlanan radyo dalgaları, kıvrılan tünellerden ve köşelerden de geçemiyor.
Hem mühendislik hem para gerekiyor.
İstasyonlara Wi-Fi kurmak kolay olsa da maliyetli bir iş. Sinyal sağlayan antenlerin istasyon tavanlarına veya boşluklara yerleştirilmesi ile internet sağlanabilir ancak bu söylendiği kadar basit değil.
Kablolamak pahalı olduğu gibi bu işlemin güvenilir ve kesintisiz olması için istasyon altyapısına müdahale etmek gerekiyor. Bunun için de dikkatli bir mühendislik şartı önümüze geliyor.
İnce işçilik lazım.
Sızdıran besleyici koaksiyel kablo yani tünele yerleştirilmiş borunun içinden geçen kablolar sayesinde antene gerek kalmadan sinyal tünel içinden geçebilir ancak yeraltında bulunan yüksek ısı ve ıslaklık gibi durumlar nedeniyle kabloların özel olarak tasarlanması da şart.
Kablolar yerde olmasın duvara kaldırılsın denirse de kabloların boyutu ve ağırlığı için dikkatli kurulum sağlamak gerekiyor. Özel makineler, ince işçilik gibi detaylar devreye giriyor.
Riskli çalışma alanları bulunuyor.
Kablo kurulumu için nadiren güvenli alanlar bulunuyor. Diyelim ki kuruldu, bu kablolara güç sağlamak zor olduğu gibi herhangi bir arızada uzun süre beklenmesi gerekebilir. Bazı metro hatlarının neredeyse aralıksız çalıştığı düşünüldüğünde de arıza düzeltimi için ya metro hattı durdurulacak ki bu da kaos demek ya da uzun süre internet erişimi olmayacak.
Olmaz diye bir şey yok. Dünyada internet erişimi olan tüneller var.
Metro tünellerinde internetin olmaması tabii ki imkânsız değil. Her ne kadar oldukça pahalı işlemler olsa da bunu yapan ülkeler var. Örneğin Moskova’da Wi-Fi tekrarlayıcıları tünellerde değil trenlerde yer alıyor. Sinyal, dışarıdaki antenler aracılığıyla geliyor.
Türkiye’de Metro İstanbul ise bu konuda örnek verilebilir. İnternet erişimi sağlanan tünellerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Teknik ve yenilikçi çözümlerle bu sorunun üstesinden gelmek tabii ki mümkün. Türkiye’de ve dünyada bu alandaki gelişmeleri takip ederek, daha konforlu ve bağlantılı bir metro yolculuğu deneyimi yaşamak artık uzak bir hayal değil.
Kaynaklar: Wired, The New Indian Express, American TowerBu içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Editor : Åžerif SENCER