Şimdilerde ÖZETİ| Meta ismiyle adından söz ettiğimiz Facebook, bundan birkaç yıl önce dünyanın en popüler GIF paylaşım platformu Giphy'yi satın alma girişimiyle gündeme gelmişti. Şirketin amacı, bu platformu satın alıp, Instagram'a entegre etmekti. Böylelikle kullanıcılar için daha iyi bir deneyim sunulacağına inanılıyordu.
Görüşmeler sonucunda Giphy ile Meta anlaştı ve 400 milyon dolarlık anlaşma imzalanmıştı. Fakat İngiliz rekabet kurumu, bu anlaşmayı uygun bulmayarak Meta'ya Giphy'yi satması emrini vermişti. Bu emrin ardından Giphy'nin yeni sahibi en sonunda belli oldu.
23 Mayıs 2023: Meta, Giphy'yi Shutterstock'a sattı!
Giphy'nin yeni sahibi, en büyük stok görüntü platformlarından Shutterstock oldu. Üstelik Shutterstock, dev GIF platformunu sadece 53 milyon dolara satın aldı. Meta, bu anlaşmayla Giphy'den 417 milyon dolar zarar etti. İngiliz rekabet kurumu, Meta'nın 400 milyon dolarlık anlaşması sonrasında 70 milyon dolar para cezası da kesmişti...
Neler yaşandı hatırlayalım: CMA, Meta'nın Giphy'yi satın alma girişimini çıkmaza sokmuştu
CMA'nın söz konusu satın alma sürecindeki tek meselesi usulsüzlük değildi. Yetkililere göre Meta, bu satın alma girişimiyle rekabeti engelleyecek ve zaten çok güçlü olduğu internet sektöründe daha fazla güçlenecekti. Üstelik 2021 yılının sonunda hazırlanan bir rapor, Meta'nın bu satın almadaki her türlü gerekçesini asılsız olarak görüyordu. İngiltere, Meta'nın Giphy'yi elden çıkartması için zorladıkça zorluyordu.
Giphy'yi satmak zorunda bırakılmıştı:
İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi tarafından hazırlanan bir raporda, CMA'nın itiraz ettiği altı gerekçeden beş tanesinde haklı olduğu ifade edildi. Bunun sonucunda da Meta'nın Giphy'yi satmak zorunda bırakıldı.
Hazırlanan raporda, söz konusu anlaşma ile Meta'nın sosyal medya dünyasındaki gücünün katbekat artacağı ifade edilmişti. Ayrıca Meta, bu satın almadan sonra diğer sosyal medya platformlarının Giphy entegrasyonunu sona erdirebilirdi. Bunun sonucunda da İngiltere'deki sosyal medya kullanıcıları, platformlarda harcadıkları vaktin yüzde 73 gibi ciddi bir bölümünü Meta'ya ait mecralarda harcayabilirdi. Tüm bunlara ek olarak; Giphy'nin TikTok veya Snapchat gibi diğer müşterileri, bu anlaşma nedeniyle İngiliz internet kullanıcılarının daha fazla verisine ulaşabilirdi. İşte tüm bunlar, satın almanın kalıcı olarak iptal edilmesine neden oldu.
Editor : Şerif SENCER