2022 ÖZETÄ°| Katar Dünya Kupası dün akÅŸam oynanan Arjantin-Fransa maçıyla sona erdi. 90 dakikası 2-2 biten maç uzatmalarda gelen karşılıklı gollerle 3-3 tamamlandı. Penaltılara giden maçta Arjantin 2022 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Böylece Arjantin 36 yıl sonra ilk kez dünya kupasını ülkesine götürdü.Â
Mbappe-Messi arasında televizyona yansımayan gerginlik!
Şüphesiz ki maçın en çok konuşulan isimleri dünyaca ünlü yıldız Messi ve Mbappe oldu. Yıldızların karşılıklı golleri izleyenleri mest etti. Dünya bugün bu maçı ve maçın yıldızı Messi'yi konuşurken, yıldız futbolcuyla ilgili bir detay da ortaya çıktı. Messi'nin bir hastalığı olduğu iddia edildi.
MESSÄ°'NÄ°N HASTALIÄžI: ASPERGER SENDROMU
Arjantinli yıldız futbolcunun bir çeÅŸit otizm olarak kabul edilen Asperger Sendromu adında bir hastalığının olduÄŸu öne sürüldü. Brezilyalı eski futbolcu Romario'nun konuyla ilgili "Bu otizmin yumuÅŸak bir boyutudur. Dikkati toplamak ve her ÅŸey üzerinde konsantrasyon sahibi olmak gibi bir hediyesi vardır. Newton ve Einstein da bu hastalığın aynısına sahiptiler. Asperger sendromu ile Messi'ye etkileyici bir yetenek veriyor, futboldaki baÅŸarısını etkiliyor" açıklamasında bulunduÄŸu ortaya çıktı.Â
Arjantin'in zaferi gazete manÅŸetlerinde
ASPERGER SENDROMU NEDÄ°R?
Aynı zamanda yüksek işlevli otizm türlerinden biri olduğu düşünülen Asperger sendromu esasen otistik spektrum bozukluğu yani kısaca OSB adı verilen geniş bir tanı yelpazesinin parçasıdır.
Otistik spektrum bozukluğu, bir kişinin başkalarıyla nasıl algıladığını ve sosyalleştiğini etkileyen, sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan beyin gelişimi ile ilgili bir durumdur. Otistik spektrum bozukluğu olan bireyler sosyalleşme ve sosyal becerilerde zorluk yaşarlar. İlgi alanları spesifik olma eğilimindedir, katı rutinleri takip etmeye yönelirler ve örneğin el çırpma gibi sıklıkla tekrarlayan davranışlar gösterirler.
Geçmişte Asperger sendromunun diğer otistik spektrum bozukluklarından ayrı tanımlanmasının nedeni, Asperger’li bireylerin ortalama veya ortalamanın üzerinde dil ve zeka yeteneklerinin olduğunun gözlemlenmiş olmasıdır.
Editor : Åžerif SENCER