Sporla ÖZETİ| uğraşan kişilerde yaygın olarak kendini gösteren Menisküs, kabaca diz ekleminde yer alan kıkırdak dokunun pek çok etkene bağlı olarak yırtılması durumudur. Gündelik hayatta ani veya ters yapılan hareketler sonucunda da karşılaşılabilen bu rahatsızlık, her yaş grubunda oluşum gösterebilmektedir. Anormal bir yük bindiğinde yahut yük taşıma kapasitesi üzerinde bir yüke maruz kalındığında da ortaya çıkabilir. Gençlere nazaran yaşlı kişilerde daha basit zedelenmeler sonucunda kendini gösterebilir. İşte, oluşan zedelenmenin geri dönüşü olmayan ya da tedavisini bir hayli güçlendiren sonuca ulaşmaması için erken müdahale edilmesinin son derece önem arz ettiği Menisküs yırtığının tedavisi ve ameliyatsız çözümü...
MENÄ°SKÃœS NEDÄ°R?
Menisküsler, diz eklemi içerisinde uyluk ve kaval kemikleri arasındaki sürtünmeyi azaltmak, vücut yükünü diz içerisine transfer etmek için içeriye yerleşmiş olan kıkırdakımsı yapılardır. Şekil olarak C harfine benzerler, içte ve dışta birer tane olmak üzere diz eklemi içerisinde iki tanedirler.
MENÄ°SKÃœS BELÄ°RTÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?
Menisküs yırtığı belirtilerini incelediÄŸimizde ağırlıklı olarak dizlerde ÅŸiddetli aÄŸrı oluÅŸumu gözlemlenirken, beraberinde yine o bölgede ÅŸiÅŸlik ve kitlenme meydana gelebilmektedir. Hareket edildikçe bölgedeki aÄŸrı daha da çoÄŸalmakta ve kiÅŸilerde hareket kısıtlılığı ortaya çıkmaktadır.Â
Diz Bölgesinde Ağrı
Diz Bölgesinde Hareket Kısıtlılığı (Bükme ve Germe Zorluğu)
Diz Bölgesinde Şişlik
Diz Bölgesinde Kitlenme
Diz Bölgesinin KitlenmesiÂ
MENÄ°SKÃœS YIRTIÄžI NEDEN OLUR?
Menisküs, en çok karşılaşılan bir diz yaralanması olmakla birlikte yaş grubu fark etmeksizin hemen herkeste meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Bilhassa futbol ya da basketbol gibi spor alanında faaliyetlerde bulunan kimselerde sıklıkla görülebilmektedir. Bunun yanı sıra ağır bir yük kaldırma, ani bir dönme ya da durma hareketi veya ters yapılan bir hareket sırasında da olabilen menisküs yırtığı derin çömelme esnasında da meydana gelebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra yaşın ilerlemesine bağlı olarak oluşum gösterebileceği gibi dizin aniden bükülmesi durumunda da kendini gösterebilmektedir.
MENİSKÜS NASIL GEÇER?
Menisküs nasıl geçer sorusunun yanıtını arayanlar için öncelikli olarak oluşan yırtıkların kendini onarabilmesi için kişilerin uzanarak dinlenmeleri gerekmektedir. Böylece diz bölgesindeki basıncın minimum seviyeye indirilmesini sağlayarak menisküs yırtığının iyileşmesi süresini bir o kadar hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra menisküs yırtığının düzelmesi için istirahatte bulunduğunuz sıra bacağınızın hemen altına yastık koyup diz bölgenizi yüksek tutmaya gayret ederseniz çok daha çabuk iyileşmesine zemin hazırlayabilirsiniz. Öte yandan menisküs tedavisi için en çok önerilen yöntemlerden bir tanesi de hiç şüphesiz soğuk komprestir.
Bu uygulamadan yararlanabilmek için buz dolu bir torbayı evinizde bulunan bir havluya ya da beze sarabilirsiniz. Bu yöntem buzun direkt olarak dizinize temas etmemesini sağlayıp olası zararları önlemeye yöneliktir. Bir bez ya da ince havluyla sardığınız buzu dizinizin üzerine koyun ve 20 dakika süresince bekletin, böylece ağrı ve şişliğin geçmesini sağlayabilirsiniz.
MENİSKÜS YIRTIĞI TEDAVİSİ…
Menisküs Yırtılması tedavisi için hastalara fizik tedavi yöntemi ve ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak menisküs yırtığının hangi derecede olduğuna göre ve uzman hekimin gerekli görmesi halinde cerrahi tedavi de uygulanabilmektedir. Ameliyatsız tedavi yöntemi çoğunlukla ciddi boyutta olmayan yırtıklarda tercih edilmektedir.
Diz Çökme Hareketinden Olabildiğince Kaçınmak
Şişmenin Geçmesi İçin Diz Bölgenizi Yüksekte Tutmak
Ağrıyı Azaltmak İçin Diz Bölgesine Buz Koymak
Eklemlerdeki Ağırlığı Azaltmak Adına Koltuk Değneklerinden Yararlanmak
Diz Ağrısının Çoğalmasına Neden Olabilecek Hareketler Mümkün Olduğunca Uzak Durmak
Diz ve Diz Çevresindeki Enflamasyonun Önüne Geçmek İçin O Bölgeyi Elestik Bir Bandaj Yardımıyla Sıkıştırarak Sarmak
Oluşan Ağrı ve Şişliği En Aza İndirmek İçin Hekimin Önereceği Ağrı Kesici İlaçlardan Destek Almak
MENİSKÜS DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ!
Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçasıdır. Vücudun en sık yaralanan bölgelerinden biri menisküslerdir ve günlük yaşantıyı olumsuz etkiler. Dr. Feridun Kunak, içerisinde limon, zencefil ve kuşburnu olan menisküs için ev yapımı şifalı sirke yapımını izleyiciyle paylaştı. Kunak, sirkenin içilmesi gerektiğini, menisküse faydalı olacağını söyledi.
Editor : Åžerif SENCER