USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Gündem

Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol, dijital sanatları ve NFT'yi anlattı

Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol, hızla gelişen dijital sanatlara ilişkin Gönülden ve ruhtan sanat yapanın, NFT olup olmamasıyla ilgili bir derdi olduğunu düşünmüyorum dedi.

Medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol, dijital sanatları ve NFT'yi anlattı
07-10-2022 18:06
Google News

Türkiye ÖZETİ| Girişimcilik Vakfı tarafından düzenlenen "Giveback Gala" etkinliğine katılan Refik Anadol, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada 10 yıl önce Los Angeles'ta kurduğu stüdyo sayesinde alanında öncü yapay zeka ve büyük veriyle sanat çalışmaları yaptığını söyledi.

Genç sanatçılara ilham olan anlamlı bir etkinliğe katılmaktan ve destek olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Anadol, "Heyecanlıyım çünkü böyle etkinliklerin aslında geleceğin hayalini kuranlar, büyük hayallere sahip olmak isteyenler için önemli bir olduğunu düşünüyorum. Ben de benzer yollardan, yokluklardan, zorluklardan geçen biri olarak, son 10 yıl içinde başıma gelenlerden kısa bir konuşma yapmak istiyorum. Hem genç arkadaşlara umut olmak hem onlara heyecan ve enerji vermek hem de geleceğe dair hayallerini güçlendirmek için buradayım" diye konuştu.

"BÜYÜK HAYALLER İÇİN BİR EKİBE İHTİYAÇ DUYDUM"

Refik Anadol, yaklaşık 10 sene önce ekibiyle başladıkları yolculukta, birlikte hayal kurduklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu hayali kurduğum ekip, aslında girişimcilik ruhuyla ortaya çıkmış bir ekip. Normal şartlarda bir sanatçı tek başına hayal kurabilen ve girişimcilik ruhu beklentisi olmayan biri olsa da ben yaptığım işte daha büyük sorular sorduğum, daha büyük hayallere sahip olmak istediğim için bir ekibe ihtiyaç duyduğumu hissettim ve buna dair çalışmalar yaptım."

Genç, dinamik ve sanatla ilgilenen biri olarak 2015'ten beri dijital varlık madenciliği, 3 senedir de Nitelikli Fikri Tapu (NFT) ile ilgili çalışmalar yaptığını vurgulayan sanatçı,"Yaptığım işlerde hareketli grafikler, Grafik İşlemci Birimi (GPU) teknolojisini her gün kullandığımdan dolayı çok da uzak bir alan değildi. Son 3 yılda da pratik olarak NFT ile uğraşmaya başladım. İşlerimizden çok ciddi sonuçlar elde ettik. Hatta beş milyon dolarlık da yardımda bulunduk" ifadelerini kullandı.

"NFT HIZLA GELÄ°ÅžEN VE BAZI DEÄžERLERÄ°N SORGULANDIÄžI BÄ°R ALAN"

Anadol, hem alan hem veren bir ekip olduklarının altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Hayatta, dijitale dönüşebilen her obje, nesne, sanat, fikir NFT olarak var olacaktır. Değer kaygıları olması muhtemeldir çünkü gördüğümüz üzere hızlıca gelişen ve bazı değerlerin sorgulandığı bir alan. Ama sanat sanattır. Mesela benim açımdan daha önceki işlerimden hiçbirinin değeri azalmadığı gibi katlanarak artmaya devam ediyor. Dolayısıyla gönülden ve ruhtan sanat yapanın NFT olup olmamasıyla ilgili bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Bu bir teknolojidir. Şeffaflık, yeni ilhamlar ve ihtimaller getirir. Bunlarla ilgilenen arkadaşlar, insanlar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Tabii ki hataları eksikleri yanlışları var. Mükemmel bir sistem olduğunu söyleyemeyiz ama bir yerden başlayarak, 'Daha iyi nasıl yapabiliriz?' sorusunu sorarak, çok faydalı ve fonksiyonel bir hale geleceğine eminim."

Gelecek ay New York'taki Museum of Modern Art'ta (MoMA) bir NFT sergisi açacağını belirten sanatçı, "17 Kasım'da New York'a geçiyorum. Çok heyecanlıyım. Bildiğim kadarıyla ilk defa bir Türk MoMA'da kişisel bir sergi yapıyor, hem de NFT konusunda. Bir projemiz akıl ve zihin sağlığıyla ilgili. Anksiyete ve depresyon gibi bazı konularda sanatımızın iyi geldiğini ispatlayan bazı çalışmalar yürütüyoruz. Bir diğer projemiz de dünyanın birçok şehrinde yayınlanacak yeni eserlerimiz, kalıcı, herkese açık ve ücretsiz kamusal alan eserlerimizi tasarlıyoruz" diye konuştu.

www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
OpenAI, Operator'deki Kullanıcı Verilerini Saklayacak
OpenAI, Operator'deki Kullanıcı Verilerini Saklayacak

OpenAI, internetteki işlerinizi sizin yerinize yapabilen yapay zekâ aracı Opera ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre bu yapay zekâ aracı, kullanıcı tarafından silinmiş olsa bile verileri 90 güne kadar saklayabilecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu