USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Maskelerin Yüzümüze Tam Uymasını Sağlayacak Teknoloji

İçinde Türk bilim insanı Canan Dağdeviren'in de bulunduğu MIT araştırmacıları, maskelerin yüzümüze tam uymasını sağlayabilecek bir teknoloji geliştirdi. cMask ismi verilen sistem, sensörler aracılığıyla bir maskenin yüzümüze ne kadar uyumlu olduğunu gösterebiliyor. Teknol

Maskelerin Yüzümüze Tam Uymasını Sağlayacak Teknoloji
22-10-2022 01:22
Google News

COVID-19 ÖZETİ| ile artık hayatımızın önemli bir parçası hâline gelen maskeler, bizi hastalıklardan korumak gibi hayati öneme sahiptir. Ancak virüslerin yayılmasını engelleyen bu maskelerin etkisi, yüzümüze tam oturmazlarsa ciddi oranda düşebilir.

İşte bu yüzden de ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) içinde ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren’in de bulunduğu bir ekip, yeni bir teknoloji geliştirdi. Araştırmacılar, cMask ismini verdikleri teknolojiyi bir maskenin kullanıcıya ne kadar iyi uyduğunu hızlı ve kolay bir şekilde değerlendirmek için ortaya çıkardı. Çalışma bulguları, Nature Electronics üzerinden yayınlandı.

cMask’teki sensörler maskelerin yüzümüze ne kadar uygun olduğunu anlayabiliyor

cMask olarak bilinen araç, genellikle hastaneler gibi yerlerde bulunan ve maskelerin uyumluluğunu test eden makinelere oranla daha ucuz ve erişilebilir bir alternatif olarak tasarlandı. Açıklamalara göre maskeler için geliştirilen sensörler, maske ile kullanıcının yüzü arasındaki fiziksel teması ölçebiliyor ve her türlü maskeye uygulanabiliyor. Sistemin ayrıca solunum hızı, ateş gibi önemli şeylerin yanı sıra nem gibi çevresel koşulları izlemede de kullanılabileceği söyleniyor.

cMask’i biraz daha açacak olursak teknoloji, benzer sistemlerden farklı bir yaklaşım benimsiyor. Temel olarak bu sistem, bir maskenin iç kısmındaki kenarlara yapıştırılıyor ve poliimid adı verilen bir polimerden yapılmış esnek bir dikdörtgen çerçeve kullanıyor. Bunun içinde de 17 kapasitif sensör, iki sıcaklık/nem sensörü bir de hava basıncı sensörü bulunuyor. Ayrıca bir ivmeölçer de sistemde yer alıyor.

Kapasitif sensörler, kullanıcı maskeyi taktığında ciltle hangi kısımların temas ettiğini ve etmediğini anlayabiliyor. Sıcaklık, nem, basınç sensörleri ise kullanıcının öksürme veya konuşma gibi eylemlerini tespit edebiliyor. Öte yandan ivmeölçer de yürüme ve koşma gibi vücut hareketlerini algılayabiliyor. Toplanan tüm bilgiler, Bluetooth aracılığıyla bir mobil uygulamaya aktarılıyor. Uygulama da verileri analiz ederek kullanıcıya maskenin ne kadar uyumlu olduğunu, farklı fiziksel aktivitelerin bunu nasıl etkileyebileceğini kullanıcıya gösteriyor.

Teknoloji, herkese uygun maskeler üretilmesine yardımcı olabilir