Önümüzdeki ÖZETİ| yıllarda şimdiden birçok araç gönderdiğimiz Mars’a ilk insanlı görevin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Daha da ileri bir gelecekte ise insanların Kızıl Gezegen’de kolonileşmesi ve uzun vadede yaşaması planlanıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi burada hayatta kalabilmemiz için gereken bazı şeyler var.
Bunlardan en önemlisinin oksijen olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmacılar, bunu sağlamak için bir süredir çalışmalar yapıyordu. Şimdi ise oksijen üretimi için geliştirilen bir teknolojinin umut verici sonuçlar doğurduğu açıklandı.
MIT’nin Moxie cihazı, Mars’ta küçük bir ağaç kadar oksijen üretti
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından karbondioksiti parçalayarak oksijen üretmek için geliştirilen Moxie isimli bir cihaz, 2020 yılında NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance üzerinde gezegene doğru yola çıkmıştı. Mars’a inişinden bir süre sonra yapılan açıklamalarda ise cihazın ilk oksijenini ürettiği ifade edilmişti. Bilim insanları şimdi ise cihazla ilgili heyecan verici yeni bilgiler paylaştı.
Araştırmacılar, Moxie’nin gece, gündüz ve mevsimler boyunca oksijen üretebildiğini ifade etti. Açıklamalara göre ekip, 2021 boyunca cihazı bir saatlik süreler ile yedi kez çalıştırdı. Bu deneylerle de cihazın gece, gündüz, gezegenin mevsimleri gibi farklı senaryolarda nasıl çalıştığı gözlemlenmek istendi.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER