USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mars Yaşamı Destekleyecek Koşullara Sahip Olabilir

Mars'a yönelik yeni bir araştırma, Mars'ın Güneş ışınlarını daha az gören konumlarında yaşamın mümkün olabileceğini iddia ediyor.

Mars Yaşamı Destekleyecek Koşullara Sahip Olabilir
22-10-2024 16:02
Google News

Mars'ta ÖZETİ| yaşamın var olma olasılığı üzerine yeni bir araştırma, Kızıl Gezegen'in belirli bölgelerinin yaşamı destekleyebilecek koşullara sahip olabileceğini öne sürüyor.

Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan bu yeni araştırma, özellikle mikroskobik bitkilerin hayatta kalabileceği bir ortamın olabileceğinin altını çiziyor. Araştırmanın odak noktası, Mars'ta yaşamın ortaya çıkabileceği ideal yerlerin var olabileceği fikrine dayanıyor.

Araştırmacılara göre bir bölgenin yaşamı destekleyebilme potansiyeli, tıpkı Dünya'da olduğu gibi konum ve çevresel faktörlerle yakından ilgili. Mars’ın büyük bir kısmı çorak, soğuk ve atmosferi yok denecek kadar az olan bir gezegen ve bu atmosfer eksikliği, gezegeni Güneş'in zararlı ultraviyole ışınlarına karşı savunmasız hâle getiriyor.

Yaşamı destekleyebilecek koşullar neler?

Fakat yapılan araştırmaya göre Mars'ın 30 ila 60 derece enlemleri arasında yer alan bölgelerde, Güneş ışınlarının etkisinin nispeten daha az olduğu tespit edilmiş durumda. Bu alanlar, yaşamı destekleyebilecek koşullara sahip olma potansiyeline oldukça sahip.

Bahsi geçen bölgeler Dünya'nın tropik bölgelerine benzetiliyor ve yaşamın eğer var olma ihtimali mümkünse bu bölgelerde olabileceği düşünülüyor. Bulgunun en büyük nedenlerinden biri ise Güneş ışığının yoğun olmaması nedeniyle bu bölgelerde az da olsa su bulunabileceğine dair ipuçları. Bilindiği üzere Mars'ta su mevcut ancak bu su genellikle gezegenin kutup bölgelerinde donmuş hâlde bulunuyor.

Elbette bu çalışma şu aşamada Mars'ta kesin olarak yaşamın var olduğunu kanıtlamış değil ancak bu bölgelerde yaşamın ortaya çıkma olasılığının diğer bölgelere göre çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Plastic Move'un Başarı Hikâyesi
Plastic Move'un Başarı Hikâyesi

Plastik hayatımızın her anında her köşesinde yer alan, ancak çevreye verdiği zararlarla da gündemden düşmeyen bir materyal. Peki ya size bu plastiği iki genç kadının vizyonu sayesinde, tamamen atıklardan elde edilen biyopolimerlerle değiştirmenin mümkün olduğunu söylesek? Haydi

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu