USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Maldivler Sular Altında mı Kalacak?

Dünyanın en meşhur tatil bölgesi Maldivler’in yalnızca belirli sene ömrü kaldı desek? Maalesef turistlerin gözde mekânı olan bu ada, batma tehlikesiyle karşı karşıya.

Maldivler Sular Altında mı Kalacak?
18-06-2024 21:18
Google News

İklim ÖZETİ| değişikliği, Hint Okyanusu’nun kalbinde yer alan Maldivler’i de vurdu. Raporlar ise hiç iç açıcı değil.

Çünkü hepsi de buranın yaklaşık 25 yıl ömrü kaldığını söylüyor!

Maldivler, Hint Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesidir.

maldivler

Her yıl milyonlarca turistin uğrak ve biraz masraflı bölgesi olan bu ada, son birkaç yıldır yükselen deniz seviyesi yüzünden batma tehlikesi yaşıyor. Ülkenin ortalama rakımı 1.6 metredir ki bu da Dünya’nın en alçak olma özelliğini taşıdığını gösteriyor. Peki bu ne demek?

Bu kadar alçak bir ülke olması, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinden çok fazla etkileneceğini gösteriyor. Eriyen buzullar, deniz seviyesini son yıllarda 21 cm artmasına neden oldu.

2004’te yaşanan tsunamide de 20 ada kalıcı olarak haritadan silinmişti.

maldivler

Yani durum maalesef ciddi boyutta. NASA ve U.S. Geological Survey tarafından yayınlanan raporlar, Maldivler'in yaşam alanlarının hızla kaybolduğunu ve 2050'ye kadar %80'inin yaşanmaz hâle geleceğini vurguluyor.

Bu ciddi tehdit karşısında devlet de ciddi bir harekete geçmeyi planlıyor. Erozyon ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi çevresel sorunlar sadece adaların değil, aynı zamanda halkın yaşamını da tehdit ediyor.

Peki bu tehdit nasıl ortadan kalkacak?