USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Madenî Paralar Neden Hep Yuvarlak Şekilde Üretiliyor?

Günümüzde cebimizde ya da çantamızda taşıdığımız madenî paralar, yüzyıllardır neden hep yuvarlak şekilde? Sekizgen veya ongen bazı istisnaları saymazsak tabii.

Madenî Paralar Neden Hep Yuvarlak Şekilde Üretiliyor?
28-11-2024 19:08
Google News

Sadece ÖZETİ| estetikten öte bunun bazı sebepleri var.

Deniz kabuklarından bugüne kadar gelmiş bu tarihe biraz yakından bakalım. Yuvarlak madenî paraların ne gibi avantajları var?

Biraz eskiye gidelim.

eski madeni para

MÖ 7. yüzyılda Lidyalılar tarafından icat edilen ilk madenî paralar altın ve gümüş karışımı elektrondan yapılmıştı. Eriyik metalin düz bir yüzeye dökülmesiyle üretiliyor ve üst yüzeyleri metalin yüz gerilimi nedeniyle hafif yuvarlak oluyordu.

Ayrıca bir çekiçle vurulduğunda madenî para doğal olarak da yuvarlak şekle geliyordu. Herhangi bir kalıp da tercih edilebilirdi ancak dairesel daha mantıklı ve uygundu. Hatta manuel basma sürecinde her madenî para tamamıyla yuvarlak değildi ve düzensizdi.

madeni para

Zamanla da madenî para üretim sürecinde iyileştirmeler yapıldı ve daha tekdüze hâle geldi.

Dolandırıcılıkla mücadele için standartlaşmak gerekiyordu.

ısaac newton madeni para

17. yüzyıla gelindiğinde Avrupa’daki bazı dolandırıcılar gümüş paraların kenarlarından küçük parçalar kopararak metali biriktiriyor ve paraları da kullanmaya devam ediyorlardı.

Paraların ağırlık ve değer kaybetmesi nedeniyle de bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. İngiltere Kraliyet Darphanesi, 1696’da bunun için Isaac Newton’u darphane müdürü olarak atadı.

Newton, madenî paraların aynı ağırlıkta, incelikte ve yuvarlak olması gerektiğini söyledi. Bunun üstüne de piyasadaki tüm paralar toplatıldı ve tek bir kalıptan çıkan, yuvarlak, kenarları tırtıklı madenî paralar piyasaya sürüldü.

Madenî paraların yuvarlak olmasının avantajları

eski paralar

Az önce de bahsettiğimiz gibi yuvarlak olması üretimde büyük kolaylık sağlıyordu. Döküm ve baskı işlemlerinde, metal eriyiği yuvarlak kalıplara dökerek kolayca şekillendirilebiliyor.

Bunun yanı sıra yuvarlak paralar, köşeli parçalara göre daha az aşınıyor ve yıpranıyor. Böylelikle paraların ömrü de uzuyor.

Son olarak yuvarlak paralar ceplerde ve cüzdanlar daha az yer kaplayarak taşınmayı da kolaylaştırıyor. Sayılması, istiflenmesi de şeklinin diğer avantajları arasında.

Günümüzdeki madenî paralar.

madeni para

Nikel, tunç ve alüminyum gibi alaşımlardan üretilmesiyle hem dayanıklılığı artıyor hem de üretim maliyetleri düşürülüyor. Yuvarlak ve tırtıklı kenarlı olması ise bazı madeni paralarda olmasa da genellikle tarihsel nedenlerle korunmaya devam ediyor.

Kaynaklar: Bullion Max, Numismatic News, The Royalmint Museum

Bunları da inceleyebilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ubisoft'tan Assassin's Creed Shadows Açıklaması
Ubisoft'tan Assassin's Creed Shadows Açıklaması

Ubisoft'un deneyimli geliştiricilerinden Marc-Alexis Cote, Assassin's Creed Shadows hakkında konuştu. Cote, oyunu geliştiren ekibin yarısının daha önce oyun yapmadığını itiraf etti.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu