USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Lastikler Neden Esnekliğini Kaybeder?

Hepimiz paket lastiklerini biliyoruz, değil mi? Her evin çekmecesinde, her ofisin masasında mutlaka bir avuç lastik bulunur. Bu küçük, elastik mucizeler, hayatımızı kolaylaştıran minik yardımcılar. Peki, neden bir süre sonra esnekliklerini kaybedip kullanılamaz hâle geliyorlar? Bu s

Lastikler Neden Esnekliğini Kaybeder?
24-06-2024 12:03
Google News

İlk ÖZETİ| başta, paket lastikleri veya saç tokaları yeni ve parlakken, her şeyi sıkıca tutabilirler. Ancak birkaç ay geçtikten sonra bir bakmışsınız ki o esnek lastikler gevşemiş, kopmuş veya yapış yapış olmuş.

Bu durumu hepimiz yaşamışızdır ve çoğu zaman nedenini sorgulamadan yenilerini alırız. Aslında, paket lastiklerinin zamanla özelliklerini kaybetmesinin ardında yatan birkaç bilimsel neden var.

Neden 1: hava ve ışık

paket lastiği

Lastikler genellikle doğal kauçuktan yapılıyor ve kauçuk, zamanla oksijen ve ozonla reaksiyona girerek oksidasyona uğruyor. Bu süreç de lastiğin esnekliğini kaybetmesine ve kırılgan hâle gelmesine neden oluyor.

Neden 2: sıcaklık değişimleri

saç tokası

Lastikler, aşırı sıcak veya soğuk hava koşullarına maruz kaldığında da özelliklerini hızla kaybeder. Yüksek sıcaklıklar lastiği yumuşatıp yapışkan hâle getirirken, düşük sıcaklıklar kırılgan ve sert yapar.

Güneş ışığına maruz kalmak ve UV ışınlarının etkisi de bozulmalarında önemli bir faktör. Lastiklerinizi sabit bir oda sıcaklığında, serin ve kuru, güneşten uzak bir yerde saklayarak ömürlerini uzatabilirsiniz.

Neden 3: kullanım ve aşınma