USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Lapis Lazuli Koridoru için İstanbul'da kritik toplantı!

Ekonomi - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un önemli geçişlerinden biri olan Lapis Lazuli Koridoru kapsamında beş ülkenin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Lapis Lazuli Koridoru için İstanbul'da kritik toplantı!
03-10-2024 19:33
Google News

Ulaştırma ÖZETİ| ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru’nun Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini belirterek, “Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü’ye ardından Türkiye’ye ve nihayetinde Avrupa’ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artıracak. Limanlara, demiryollarına ve kara yollarına yapılan yatırımlar, koridorun kapasitesini ve ticari cazibesini artıracak. Koridorun gelişmesi için altyapı ve üstyapı yatırımların teşviki, gümrük ve geçiş belgesi sisteminin basitleştirilmesi, ülkeler arası taşımacılık anlaşmalarının nihayete erdirilmesi konularında üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un önemli geçişlerinden biri olan Lapis Lazuli Koridoru kapsamında Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın da katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Dünya ticaretinin dinamikleri gereği yük akışının ağırlıklı olarak doğudan batıya doğru olduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, “Mevcut durumda Orta Koridor üzerinden yapılan taşımacılığa artan bir ilgi var. Orta Koridor’un devamında ülkemizden geçen hatların kapasitelerinin artırılması için ciddi yatırımları planlıyor ve hayata geçiriyoruz. Lapis Lazuli Güzergahı gibi ilave bağlantı hatlarıyla bu ihtiyaç daha da artacaktır. Türkiye’ye doğudan gelen mevcut hatlar ve Zengezur Koridoru gibi planlanan yeni hatların yanı sıra güneyden gelen hatlar üzerinde de çalışmaktayız.” dedi.  

Basra Körfezini Türkiye’ye bağlayacak olan Kalkınma Yolu projesini Irak ve Körfez ülkeleriyle birlikte hayata geçireceklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Doğu ve güneyden gelecek yüklerin, Avrupa’ya ulaştırılmasında tıkanıklıklar yaşanmaması için Bulgaristan’la ikinci bir demiryolu sınır geçiş kapısına ilişkin Mutabakat Zaptını da imzaladık. Gördüğünüz üzere, Türkiye bulunduğu konumun sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek ve tedarik zincirlerinin devamlılığını sağlamak adına gerekli adımları atma konusunda kararlılığını ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.

“KORİDOR TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMAK VE BÖLGEMİZDEKİ EKONOMİK KALKINMAYI DESTEKLEMEK İÇİN FIRSAT SUNUYOR"

Lapis Lazuli Koridoru’nun Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa’yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi dünya pazarına erişimini hedeflediğini belirten Uraloğlu, “Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü’ye ardından Türkiye’ye ve nihayetinde Avrupa’ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artıracak. Bu koridor ticareti kolaylaştırmak, kültürel bağları güçlendirmek ve bölgemizdeki ekonomik kalkınmayı desteklemek için büyük bir fırsat sunmaktadır. Dün heyetlerimizin ön hazırlık niteliğindeki teknik toplantısında ise, bu koridorun etkinliğine dair görüşmeler gerçekleştirildi. Bölge ulaştırma altyapı yatırımları, karayolu ve demiryolu taşımacılığında tarife ve gümrük uygulamaları, idari hususlar ve güvenlik tedbirleri ile risk yönetimi gibi bir dizi husus hakkında görüş alışverişinde bulundular. Bu değerlendirmeleri toplantı öncesinde bizlere sundular.” dedi. 

Lapis Lazuli Koridoru’nun sadece Bakanlar seviyesinde ele alınan değil Devlet Başkanları bildirilerinde de yer alarak önemine her daim vurgu yapılan bir bölgesel girişim olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Başta Afganistan’daki altyapı ihtiyacı olmak üzere güzergâh ülkelerinin altyapısının eksikliği, lojistik sorunlar ve teknik engeller yük akışını yavaşlatıyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, öncelikle altyapı eksikliklerinin giderilmesi, modernizasyonu ve koridor boyunca eksik bağlantıların tamamlanması konularına yoğunlaşacaklarını belirterek, “Limanlara, demiryollarına ve kara yollarına yapılan yatırımlar, koridorun kapasitesini ve ticari cazibesini artırmak için elzemdir. Bu yatırımların özel sektör, yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar nezdinde de teşvik edilmesi hususlarında ortak çalışmalar yapacağız.” şeklinde konuştu. 

BÜROKRATİK ENGELLER AZALACAK 

Gümrük ve geçiş belgesi işlemlerini basitleştirerek ve dijitalleştirerek ticaretin daha hızlı ve dijitalleşmiş bir şekilde gerçekleşmesini sağlanmasının da önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Özellikle karayolu taşımacılığı geçiş belgelerinin fiziki teati edilmesi yerine Özbekistan ile başladığımız ve birçok ülkeyle yaygınlaştırmaya çalıştığımız elektronik sistemlerin tercih edilmesi büyük kolaylık sağlayacaktır. Bürokratik engelleri azaltarak ve prosedürlerimizi uyumlu hale getirerek transit süreleri kısaltarak koridoru uluslararası ticaret için daha cazip bir hale getireceğiz.” dedi. 

“HATTIN BİR AN ÖNCE AKTİFLEŞTİRİLMESİ İÇİN DEMİRYOLUI TAŞIMACILIĞINA ODAKLANACAĞIZ"

Demiryolu taşımacılığı özelinde Lapis Lazuli Koridoru’ndaki mevcut altyapının ve idari düzenlemelerin kesintisiz taşımacılığın önünde engel teşkil etmediğini; ancak iyileştirmeler yapılacağını belirten Uraloğlu, “Hattın bir an önce aktifleştirilmesi için öncelikli olarak demiryolu taşımacılığına odaklanacağız. İnanıyorum ki koridorun gelişmesi için altyapı ve üstyapı yatırımlarının teşviki, gümrük ve geçiş belgesi sisteminin basitleştirilmesi, ülkeler arası taşımacılık anlaşmalarının nihayete erdirilmesi konularında üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

"DÜZENLİ TOPLANTILAR VE ÇALIŞMA GURUPLARI OLUŞTURARAK İLETİŞİMİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ" 

Lapis Lazuli Güzergahına ilişkin idari değerlendirmeler hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, koridorunun potansiyelini artırmak amacıyla idari ve bürokratik engellerin çözümüne dair önemli meseleleri de ele aldıklarını söyleyerek, “Oluşturulacak sistem, ülkeler arası farklılıklardan kaynaklanan sorunların önüne geçecek ve taşımacılığımızın önündeki en büyük engellerden bir diğeri olan maliyet unsurunu da olumlu yönde etkileyecektir. Düzenli toplantılar ve çalışma grupları oluşturarak iletişimimizi güçlendireceğiz. Bilgi paylaşım platformları aracılığıyla en iyi uygulamaları yaygınlaştıracağız.” şeklinde konuştu. 

GELECEK TOPLANTIYA TÜRKMENİSTAN EV SAHİPLİĞİ YAPACAK 

Koridordaki taşımacılık faaliyetlerine yönelik potansiyel tehditleri bertaraf etmek için kapsamlı risk yönetimine ilişkin plan geliştireceklerini belirten Uraloğlu, “Bu sayede, yük akışının güvenli ve kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayacağız. Taşımacılık ve lojistik sürecinin her aşamasında iş birliğini ve koordinasyonu artıracak bir eylem planı hazırlamayı hedefliyoruz. Bu eylem planı ile koridorun geleceğine yönelik ortak çabalarımızda bize rehberlik edecek ve ortak hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacaktır.” dedi.

Bakan Uraloğlu, teknik düzeydeki toplantıları yılda en az iki kez gerçekleştirme kararı aldıklarını belirterek, “Bununla birlikte Bakanlar düzeyinde yılda bir kez toplanarak kaydettiğimiz ilerlemeyi ve tecrübelerimizi değerlendireceğiz. Bir sonraki toplantımıza ise Türkmenistan ev sahipliği yapacak.” ifadelerini kullandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Netflix, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın Yayın Haklarını Aldı
Netflix, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın Yayın Haklarını Aldı

Netflix, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın 2027 ve 2031 turnuvalarının yayın haklarını aldı. Spor yayıncılığına yatırım yapmaya devam ediyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu