Sel, ÖZETİ| çığ, fırtına gibi doğa olayları, bizlere doğanın her zaman kucaklayan ve huzur veren değil, yıkıcı bir yanı olduğunu da hatırlatıyor.
Bu sebeple, doğanın yıkıcı yüzüyle karşılaştığımızda büyük kayıplar yaşamamak adına aldığımız önlemler de oldukça önemli
Belki de en yıkıcı doğa olayları olan sel felaketleri için de bu durum geçerli.
Büyük su kütlelerinin erişimini kesmek için kurulan bariyerlerin bazen yetersiz kalması sebebiyle, bu soruna çözüm getirmek için L şekilli taşkın bariyerleri tasarlanmış.
L şekilli taşkın bariyerleri adı verilen bu bariyerler oldukça basit ama etkili bir çalışma prensibi ile büyük su baskınlarının önüne geçiyor ve kullanım kolaylığıyla da dikkat çekiyor.
Modüler yapıları sayesinde bu bariyerler istenilen hem uzunlukta bir savunma hattı oluşturabiliyor hem de kolayca taşınabiliyor.
Bu mühendislik harikası bariyerler, su baskınlarına karşı en etkili ve yenilikçi çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Çalışma prensibi oldukça basit. Mühendislerin icat ettiği L şeklindeki bariyerler suyun ağırlığını ve basıncını kullanarak çalışıyor.
Yani taşkın bariyerlerinin çalışma prensibi oldukça zekice de diyebiliriz.
L şeklindeki yapıları sayesinde, üzerlerindeki su ağırlaştıkça bariyerlerin daha da sağlamlaşması sağlanıyor.
Bu sebeple, su yükseldikçe bariyerler suyu engellemekle kalmıyor aynı zamanda suyun gücünü kullanarak yere daha da sıkı tutunuyor.
Bu hem suyun ilerlemesini durduruyor hem de bariyerin devrilmesini engelliyor.
Özetle, oldukça basit ama etkili bir mühendislikle çalışan bu bariyerler birçok soruna çözüm olmayı başarıyor.
Kaynak: LT Canopyİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER