USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Kyoto'da Parlak Renk Kullanmak Neden Yasaktır?

Modern Japonya'nın parlak ışıkları ve gösterişli tabelalarının aksine Kyoto'da daha mutedil ve doğal tonlar hâkimdir. Peki, neden Kyoto'da parlak renkler yasaklanmıştır?

Kyoto'da Parlak Renk Kullanmak Neden Yasaktır?
03-06-2024 14:38
Google News

Kyoto, ÖZETİ| Japonya'nın tarihi ve kültürel mirasının en önemli sembollerinden biri. İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanmaktan kurtulmuş ve bu sayede birçok tarihi yapısını koruyabilmiş.

Şehrin bu özel durumu, zamanla kültürel ve estetik değerlerini koruma adına birtakım katı kuralları beraberinde getirmiş. 

Bu binaların korunması ve şehir dokusunun bozulmaması için çeşitli önlemler alındı.

kyoto

Parlak ve gösterişli renkler, geleneksel Japon mimarisi ve doğal güzelliklerle uyumlu olmayabilir. Bu sebeple şehrin tarihi dokusunu korumak için peyzaj yasası adı verilen özel bir yasa devreye sokmuşlar.

2007 yılında yürürlüğe giren yasa, şehirdeki dış mekân reklamlarını ve bina renklerini sıkı bir şekilde düzenlemekte.

Ayrıca sadece binaların yüksekliği ve mimari tasarımlarını değil, aynı zamanda dış reklamların rengini ve tasarımını da düzenlemekte.

Kyoto'da renk kullanımı, "munsell" renk sistemi kullanılarak düzenlenir.

munsel renk sistemi

Munsell sistemi, aslında kısaca hangi tonların kabul edilebilir olduğunu belirliyor. Genel olarak düşük doygunluk seviyelerine izin verilirken yüksek doygunluk seviyeleri yasaklanmış. Özellikle 21 farklı bölgenin her birinin kendine özgü kuralları vardır.

Bu kurallar, Kyoto'nun görsel olarak benzersiz olmasını sağlıyor. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Alanları da dahil olmak üzere şehrin genel görünümünü korumak adına çalışmalar yürütüyor.

Dünya çapında tanınan markalar bile Kyoto'nun renk kurallarına uymak zorunda.

starbuck kyoto

7-Eleven, McDonald's ve Starbucks gibi şirketler, logolarının ve mağaza tasarımlarının Kyoto'ya uygun hâle getirilmiş versiyonlarını kullanıyorlar.

Kyoto'nun peyzaj yasasına uymayanlar 1 yıla kadar hapis cezası veya 500.000 yen (yaklaşık 4.000 dolar) para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Ayrıca iş yeri isimleri kamuoyuna açıklanıyor ve yasaya aykırı tabelalar kaldırılıyor. Öte yandan yasaya uygun davranan işletmelere çeşitli ödüller veriliyor. Ödüller, şehir dokusunu koruyan ve estetik açıdan başarılı bulunan tasarımları öne çıkarmayı amaçlıyor.

Kaynak: Life Where I'm From, deMilked, Love Japan For Life

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
PlayStation'ın Efsane İsimlerinden Shuhei Yoshida'dan 2024'ün En İyi Oyunları
PlayStation'ın Efsane İsimlerinden Shuhei Yoshida'dan 2024'ün En İyi Oyunları

Shuhei Yoshida, 2024'te PlayStation platformunda öne çıkan ve dikkat çeken 11 favori oyununu paylaştı. Indie oyunlar bu yıl öne çıkıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu