USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Küresel tahvil piyasalarında sular durulmuyor

2020'de yaklaşık 18 trilyon dolara çıkan negatif getirili tahvil miktarı Şubat ayı sonu itibarıyla 1,35 trilyon dolara inerken, enflasyon endişeleri tahvil piyasalarında oynaklığı artırmaya devam ediyor.

Küresel tahvil piyasalarında sular durulmuyor
02-03-2023 13:39
Google News

Dünya ÖZETİ| genelinde geçen yıldan itibaren merkez bankalarını ultra şahin adımlar atmaya zorlayan enflasyon tehdidinin bir türlü kontrol altına alınamaması, tahvil piyasalarını sarsmayı sürdürüyor.

Batı ülkelerinde uzun yıllar devam eden dezenflasyonist dönemin Covid-19 salgınının ardından sona ermesi piyasalarda taşları yerinden oynattı.

2020 yılında yaklaşık 18 trilyon dolara çıkan negatif getirili tahvil miktarı Şubat sonu itibarıyla 1,35 trilyon dolara inerken, enflasyon endişeleri tahvil piyasalarında oynaklığı artırmaya devam ediyor.

ABD'DE İŞSİZLİK ORANI SON 53 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yaklaşık bir yıldır devam eden ultra şahin adımlarına karşın enflasyon endişeleri canlı kalmayı sürdürüyor.

ABD'de iş gücü piyasası sıkı konumunu korurken, işsizlik oranı yüzde 3,4'le son 53 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor. FED'in ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu aşağı çekmek için gelecek üç toplantıda da 25 baz puan faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen yıl Ekim ayında yüzde 4,32'yle son 15 yılın zirvesini görmesinin ardından yüzde 3,30 seviyelerine kadar gerilemişti. Bu yıl Şubat ayında etkisini artıran satışlarla yaklaşık 40 baz puan yükselen tahvil faizi, yeniden yüzde 4'ün üzerine çıktı.

Analistler, ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin enflasyon endişesini canlı tuttuğunu ve FED'in faiz kararına ilişkin beklentilerin netleşmediğini bildirdi.

Ülkedeki veri akışı ve FED yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağında olmayı sürdürdüğünü kaydeden analistler, enflasyon endişelerini besleyen verilerinin devam etmesi halinde ABD tahvil piyasasında satış eğiliminin hızlanabileceğini ifade etti.

AVRUPA'DA FAİZLERİN REKOR SEVİYEYE ÇIKMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Avrupa'da enflasyondaki gerilemenin yavaşlaması ECB'nin para politikasına yönelik beklentileri alt üst ederken, bölge ülkelerinin tahvil faizileri de son yılların en yüksek seviyesine çıktı.

Para piyasalarında ECB'nin faiz artışlarına Şubat 2024'e kadar devam edeceği ve politika faizini yüzde 4 seviyesine yükselteceği fiyatlanmaya başladı.

Söz konusu fiyatlamalarda Avro Bölgesi, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya'nın Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) gelişmeler etkili oldu.

Buna göre, Almanya'da TÜFE yıllık bazda Şubat ayında yüzde 8,7'yle değişim göstermese de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Fransa'da TÜFE Şubat ayında yüzde 6,2 ve İspanya'da yüzde 6,1 artışla tekrar hız kazanırken, İtalya'da yüzde 10,7'yle tarihi zirveye yakın seyrediyor.

TAHVİL FAİZLERİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Bu gelişmelerle Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,78'le 2011'den, Fransa'nın 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,14'le 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,65'le son 10 yılın zirvesine yükselirken, İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,52 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3,79'la Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

Analistler, İngiltere tahvillerinde satış baskısının Avrupa'ya göre sınırlı kaldığına dikkati çekerek, bu durumda İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin ECB yetkililerine göre daha yumuşak olmasının önemli rol oynadığını ifade etti.

ASYA'DA SAKİN SEYİR KORUNUYOR

Asya tarafında ise Japonya Merkez Bankası (BoJ) yetkililerinin, TÜFE'nin yaklaşık son 40 yılın en güçlü yükselişini kaydetmesine karşın güvercin politikalardan vazgeçmeyeceği yönündeki yönlendirmeleri tahvil piyasalarında oynaklığı sınırladı.

BoJ'un aralıktaki toplantıda getiri eğrisi bandını 25 baz puan genişletmesinin ardından Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi, üst sınır olan yüzde 0,50'yle son 9 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor.

Çin'in 10 yıllık tahvil faizleri ise yıl başından bu yana yaklaşık 10 baz puan yükselmesinin ardından yüzde 2,92 seviyesinde dengelendi.

Analistler, BoJ ile birlikte Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) da güvercin politikaları sürdüreceğine ilişkin beklentilerin öne çıktığını kaydederek, Çin'de ekonomi yönetiminin destekleyici adımlarının tahvil piyasasında oynaklığı artırabileceği uyarısında bulundu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
En Uzun Gebelik Süresine Sahip 5 Hayvan
En Uzun Gebelik Süresine Sahip 5 Hayvan

Deve, fil veya zürafa gibi hayvanların hamilelik sürelerini hiç merak ettiniz mi? İnsanlar, yavrularını 9 ay karınlarında taşırken hayvanlar için bu süre ne kadar?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu