USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kurbanlık hayvan seçimi ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenler

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çetin, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların seçimi, kesimi ve etlerin hijyenine yönelik önemli bilgiler paylaştı.

Kurbanlık hayvan seçimi ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenler
14-06-2024 16:47
Google News

Prof. ÖZETİ| Dr. Çetin, sağlıklı hayvanlardan elde edilen etlerin de sağlıklı olacağını vurguladı ve kesim ile parçalama işlemlerinde kullanılan alet ve malzemelerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. "Kesim ve parçalama işlemlerinde kullanılan aletler paslanmaz çelikten olmalı, temizlik ve dezenfeksiyonlarına özen gösterilmeli. Tahta gibi kir ve mikroorganizma barındıran malzemelerden kaçınılmalıdır. Kullanılan su, içme suyu kalitesinde olmalıdır." dedi.

KURBAN KESİMİNDE SAĞLIK VE HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Kurban kesmenin İslam dini açısından önemli bir görev olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, ülkemizde her yıl yaklaşık 3 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kesildiğini ifade etti. Kurbanlık hayvanların sağlıklı olması gerektiğini vurgulayan Çetin, kesimden önce hayvanlara iyi davranılması, eziyet edilmemesi ve dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kesim işlemlerinin mezbahalarda ya da belediyelerin izin verdiği mekanlarda yapılmasının önemine dikkat çekti ve kurban atıklarının çevreye atılmaması gerektiğini belirtti.

SAĞLIKLI HAYVANLAR VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE KESİLMELİ

Prof. Dr. Çetin, kesim öncesinde kurbanlık hayvanların dinlendirilmesinin et kalitesini ve hijyenini olumlu yönde etkilediğini belirtti. "Yorgun hayvanların kesilmesi ile yeterli miktarda kan akmadığından etler iyi bir olgunlaşma periyodu geçiremez, dayanıksız ve kalitesiz olurlar." dedi. Sağlıklı hayvanların veteriner hekim kontrolünde kesilmesi, etlerin uygun koşullarda taşınması ve muhafaza edilmesinin gıda güvenliği açısından kritik olduğunu vurguladı.

KURBAN ETLERİ SOĞUK MUHAFAZA ALTINDA DİNLENDİRİLMELİ

Kesim sonrasında kurban etlerinin soğuk muhafaza altında dinlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, "Kesim sonrasında sıcaklıkları yüksek olan etler kapalı kaplarda veya poşetlerde bekletilmeden soğuk dolaplara alınmalı ve soğuk havanın etlere direkt temas etmesi sağlanmalıdır. Bu sayede bakteriyel üreme riski ve renkte kararma/koyulaşma önlenebilir." dedi. Buzdolabında saklanacak etlerin küçük parçalara ayrılarak hijyenik poşetlerde veya kapalı kaplarda saklanmasının kolaylık sağladığını ifade etti. Etlerin dayanma süresinin kesim hijyeni ve muhafaza koşullarına bağlı olarak değiştiğini belirtti.

DONMUŞ ETLER 3 AY SÜREYLE SAKLANABİLİR

Kurban etlerinin uygun şekilde dondurulmasıyla -18°C'de 3 ay süreyle saklanabileceğini belirten Prof. Dr. Çetin, "Özellikle pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı yerleştirerek ürünlerin yapışmadan muhafazası sağlanabilir." dedi. Donmuş etlerin buzdolabı koşullarında çözdürülmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, çözdürme ve geri dondurma işlemlerinin gıda zehirlenme riskini artırabileceğini belirtti.

KESİM YERLERİ HİJYEN KURALLARINA UYGUN OLMALI

Prof. Dr. Çetin, Kurban Bayramı'nda hayvan hastalıklarının ve zoonoz hastalıkların yayılma riskine dikkat çekti. Kesim yerlerinin hijyen kurallarına uygun olmaması, eğitimsiz personel gibi sebeplerle kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini belirtti. Sağlıklı ve güvenli kurban eti elde etmek için hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması, veteriner sağlık raporu ve kulak küpesi olan hayvanların kurban edilmesi gerektiğini vurguladı. Kesim yapan personelin eğitimli olması ve yeterli kesimhane ve mezbahaların olmadığı yerlerde mobil kesim istasyonlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kurban etlerinin ihtiyacı olan kimselerle paylaşılması gerektiğini söyledi. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
OpenAI İçin 500 Milyar Dolarlık Veri Merkezi İnşa Edilecek
OpenAI İçin 500 Milyar Dolarlık Veri Merkezi İnşa Edilecek

ABD, yapay zekâ sektörüne yönelik yeni projesi Stargete'i duyurdu. Proje kapsamında 500 milyar dolarlık veri merkezi inşa edilecek. İşte detaylar...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu