Beklenen ÖZETİ| mevsimsel yağışların gelmemesi sebebiyle kuraklık ve iklim değişikliği krizi iyiden iyiye hissedilirken, barajların doluluk oranı da kritik seviyelere doğru gerilemeye başladı. Son dönemdeki verileri değerlendiren Tarım ve Orman Bakanlığı, su ve gıdada arz sıkıntısı yaşanmaması için kuraklığa karşı yaptığı çalışmalara hız verdi. Ulusal Su Planı çerçevesinde çalışmalarını sürdüren bakanlık, bu doğrultuda hem "Sektörel Su Tahsis Planları" (SSTP) ve "Kuraklık Yönetim Planları" üzerinde çalışıyor hem de sulama destekleri veriyor.
KURAKLIK PLANLARI DEVREDE
SSTP ile üzerinde çalışılan havzanın kuraklık analizleri yapılıyor ve mevcut ve gelecek su potansiyeli tespit ediliyor. Böylece tarım, içme suyu, sanayi, ekosistem, turizm sektörlerine kuraklığın etkileri belirlendikten sonra bitki modeli değişikliği, sulama sistemlerinin modernizasyonu, alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesi, sulama randımanın artırılması gibi tedbirler uygulanıyor. Bakanlık, 15 havzanın Kuraklık Yönetim Planı'nı tamamlarken, ikisi güncelleme olmak üzere 12 havzada çalışmalara devam ediyor. Diğer yandan, SSTP ile özellikle kuraklık şartlarından en çok etkilenmesi beklenen tarım sektörüne yönelik olarak, en az sulama suyu kullanımı ile maksimum gelir elde edilmesi amacıyla uygun bitki deseni ve sulama planlaması belirlemek için araştırmalar yapılıyor. Bu çerçevede altı havzada SSTP'yi tamamlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 havzada da çalışmalarını sürdürüyor. Altı havzada tamamlanan sektörel su tahsis planlaması sonucunda mevcut durumda 8 milyar metreküp su ile yaklaşık 11,2 milyar lira gelir elde edilebilirken, projeli durumda 7,8 milyar metreküp su ile 18,4 milyar lira gelir elde edilebileceği öngörüldü.
42 BÄ°N 531 PROJEYE HÄ°BE
Tarım ve Orman Bakanlığı, ayrıca tarımsal alanda tasarruflu su sistemleri için vatandaşa destek veriyor. Türkiye'de 2007'den itibaren 42 bin 531 projeyle 4 milyon dekarlık alan, hibe ile modern sulamaya kavuştu. Vatandaşa da günümüz rakamları ile toplam 1 milyar 17 milyon 242 bin lira hibe desteği ödendi. Tarla içi damla, yağmurlama, mikro-yağmurlama, yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, güneş enerjili sulama sistemleri ve akıllı sulama sistemleri kurulması da verilen destekler arasında yer alıyor.
ÇİFTÇİLER İÇİN KURAKLIK EĞİTİMİ BAŞLAYACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin kuraklıkla mücadele ve sulama konusunda bilgilendirilmesi amacıyla yeni bir çalışma da başlatıyor. Havzalar özelinde bilinçli sulama ve gelişen teknoloji uygulamalarını içerecek yeni eğitimlerin hazırlıkları sürüyor. Çiftçilere yönelik eğitimler, bu yıl içinde başlatılacak.
Editor : Åžerif SENCER