USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kullanılmış Otel Sabunlarının Kalan Kısımlarına Ne Oluyor? - Webtekno

Otel odalarına adımımızı atar atmaz bizi en başta özenle paketlenmiş hijyen ürünleri karşılar. Sabunlar, şampuanlar, kremler ve çok daha fazlası… Her biri bize özeldir ve bu yepyeni ürünleri kullanmak, bizi oldukça değerli hissettirir. Peki otelden ayrıldığımızda ve onlarl

Kullanılmış Otel Sabunlarının Kalan Kısımlarına Ne Oluyor? - Webtekno
30-07-2023 11:17
Google News

Kullanılmış ÖZETİ| ürünlerin yeni müşterilere sunulması elbette mümkün değildir. Özellikle onlarca kez kullanımının mümkün olduğu kalıp sabunların, yalnızca birkaç kez kullanıldığı için çöpe gitmesi sizce de oldukça mantıksız değil mi?

Neyse ki içimizden biri, bu ucu bucağı görünmez israfa dur demeyi başardı!

Sabunlarla birlikte çeşitli hijyen ürünlerini geri dönüştüren ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş yaratan Shawn Seipler’in projesi, işi gereği yılda yaklaşık 150 farklı otel odasında kalmasıyla başlıyor.

Shawn Seipler

Bir gün kısa süreli kaldığı bir otel odasından çıkarken geride bıraktığı ve oldukça az kullandığı sabunlara ne olduğunu merak eden Shawn, otel müdürüne atık sabunlara ne olduğunu sordu ve çöpe gönderildiğini öğrendi. 

Bazı ülkelerin hijyen ürünlerine erişiminin çok çok az olduğunun bilincinde olan Shawn Seipler’in aldığı bu yanıt, hiç hoşuna gitmedi ve bunun oldukça büyük bir israf olduğunu düşündü. 

Shawn böylelikle 2019 yılında Florida’da, Clean the World adında küçük bir şirket kurdu ve tek bir kamyonla atık sabunları toplamaya başladı.

Clean the world ekibi

Ona eşlik eden iki arkadaşıyla birlikte birkaç patates soyma ve kıyma makinesinin yanında bir de pişiriciyle öğütülmüş sabun kalıplarını, steril sabunlara dönüştürmenin bir yolunu buldu. Shawn böylelikle dünyanın dört bir yanında, sabuna erişimi olmayan ailelere bağışta bulunabilmeyi hedefliyordu. 

clean the world

Bu yolla her yıl özellikle 5 yaş altı yaklaşık 1,5 milyon çocuğun ölümüne sebebiyet veren ancak el yıkamayla önlenebilen başta zatürre ve ishal olmak üzere birçok hastalığın önüne geçilmesine katkı sağlayacaktı. 

Clean the World şirketinin bu projesi, 2009’dan bu yana yaklaşık 127 ülkeden çok sayıda insana 50 milyondan fazla kalıp sabun dağıtmayı başardı.

Geri dönüştürülmüş sabunlar

Zaman içerisinde bir taşıma kamyonuyla başlanan bu yolculuk, hızla büyüdü ve şimdilerde Las Vegas, Dominik, Kanada, Birleşik Krallık, Orlando, Hindistan, Montreal ve Hong Kong’da geri dönüşüm tesisleri haline gelmeyi başardı. 

İş birliği yapan oteller

Bunun yanında Clean the World aralarında Hilton, Marriott ve Walt Disney World gibi dünyaca ünlü otellerin içinde bulunduğu yaklaşık 8.000 otel ile iş birliği yapmış durumda. Ayrıca Hilton, 2019’un Mart ayında Clean the World ile güçlerini birleştirdi ve bu otel, ilk 7 ayında 2 milyon pound tuvalet malzemesi bağışında bulunarak 7,6 milyon kalıp sabunun geri dönüştürülmesi katkı sağladı. 

Buraya kadar her şey güzel ancak bir sorun var. Temizliği yapan bir şey nasıl temizlenebilir ki?

Gönüllü ekibi

Clean the World şirketi; işe, anlaşma yaptığı otellerin personellerini atık sabunları hijyen kurallarına uyarak toplamaları ve geri dönüşüm sürecine katkı sağlamaları amacıyla eğitmekle başladı. 

Temizlik görevlilerinden, kullanılmış katı sabunları ve şampuan şişelerini özel kutulara koymaları istenir. Ardından bu kutular, Clean the World’ün o civardaki en yakın geri dönüşüm tesislerine getirilir ve orada bu hijyen ürünleri, geri dönüşüm sürecinin ilk aşamasına başlanmadan önce türüne göre ayrılır.

Sterilize işlemi

Öncelikle yüzey temizliği yapılan kalıp sabunlar, devamında sterilizasyon makinelerine gönderilir. Çubuk şeklini alan sabunlar, kapsamlı bir temizliğin ardından öğütülür ve şekillendirme makinelerine girer. Yeni oluşturulan sabun kalıpları kutulanır ve dünyanın her yerinden ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılır.

Clean the World, sabunların yanı sıra hijyen kitleriyle de çeşitli bağışlar yapmayı sürdürüyor.

Hijyen kiti

Şirket yarı kullanılmış şampuan, saç kremi ve duş jeli şişelerini toplamaya ve bu şişelerin de birkaç aşamayla temizliğini gerçekleştirme noktasında oldukça başarılı. Sabun üretiminin ve dağıtımının hijyen noktasında yeterli olmayacağını öngören Clean the World; diş fırçası, diş macunu, şampuan, duş jeli, saç kremi ve dezenfektandan oluşturduğu hijyen kitleriyle yardımlarını sürdürmeye devam ediyor. 

Ayrıca Hilton, 2030 yılına kadar tüm sabunların çöpe gitmesini önleme ve geri dönüşüme katkıda bulunma sözü vermiş durumda. Kurulduğundan bu yana 20 milyon pound otel atığının Kuzey Amerika’daki çöplükleri kirletmesini önlemeyi başaran şirket, günümüzde hâlâ birçok otelle anlaşma yapmaya ve sabunların yanında tüm hijyen ürünlerinin geri dönüşümünü sürdürmeye devam ediyor. 

Kaynaklar: Traveland Leisure, Brightly, Travel Codex, Insider, Clean the World


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu