USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kulaklarımız Neden Neden Bu Kadar Kıvrımlı? - Webtekno

Her birimizin vücut yapısı birbirinden farklı olsa da aşağı yukarı tüm organlarımız belli başlı şekillere sahiptir. Ancak dikkati çekmek istediğimiz bir nokta var. Genel anlamda kulaklarımız neden düz değil de kıvrımlı ve kırışık bir yapıya sahip?

Kulaklarımız Neden Neden Bu Kadar Kıvrımlı? - Webtekno
23-07-2023 09:28
Google News

Beş ÖZETİ| duyu organımızın her biri, birbirinden önemli ve işlevseldir. Herhangi birinin yokluğu ya da kusurlu oluşu, şüphesiz hayatımızı oldukça zorlaştırır. Aslında bu noktada organlarımızın sahip olduğu şekil ve yapı da tesadüfi bir oluşum göstermez.

Şimdi kulaklarımızın sahip olduğu bu kıvrımların, söz konusu işitme becerisi olduğunda ne gibi fonksiyonlar sağladığına bakalım.

Bu sorunun cevabına geçmeden önce kulağın bölümlerine ve her birinin sesleri işlemedeki rolüne değinelim.

Kulak yapısı

Bu yapı; dış kulak, orta kulak ve iç kulak şeklinde üç bölümden oluşur. Dış kulaktan başlayacak olursak kulak kepçesi (pinna), dış kulağın görünen kısmıdır ve ses dalgalarını toplamaktan sorumludur. Yine kulak kepçesi, ses dalgalarını kulak kanalına (dış işitsel kanal) yönlendirir.

Orta kulak kısmındaki kulak zarından gelen titreşimler ise kemikçikleri harekete geçirir ve bu kemikçikler de insan vücudundaki en küçük kemikler olarak bilinir. Bu bölümdeki üç kemik; malleus (çekiç), incus (örs) ve üzengi şeklinde şekillerine göre isimlendirilir.