USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kulak şekli ameliyatsız değiştirilebilir

Bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki şekil bozukluklarının ameliyatsız çözümünün mümkün olduğunu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya açıkladı.

Kulak şekli ameliyatsız değiştirilebilir
02-05-2024 13:47
Google News

Günümüzde ÖZETİ| bebeklerde cerrahi müdahale gerekmeden kulak şekillendirme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bebeklik sürecinin ilk aylarında uygulanabilen yöntem ile kulak şekli bozukluğu olan bebeklerin kulaklarının doğal şeklini almasına yardımcı oluyor.

Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocukların, sosyal yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşaması mümkün olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi işlem olmadan kulak şekillendirme tedavisinin mümkün olduğunu ve yeni doğan 1-2 aylık bebeklerin kulaklarının şekillendirilebildiğini açıkladı.

Kulak tedavisinde kıkırdak dokuyu istenilen şekle getirmek için özel bir silikon kalıp ve bantlarla şekil verildiğini aktaran Çetinkaya, birkaç hafta bu bandın takılı kalması gerektiğini belirterek “Böylece kulağın kıkırdak dokusu istenen şekle girer. Bebeklerin birinci ayında esnek kulak kıkırdak dokusu henüz sertleşmemişken tedaviye başlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir." ifadelerini kullandı.

Erken müdahalenin önemli olduğunu dile getiren Çetinkaya, cerrahi yöntemde kulak kıkırdağının kesilerek veya dikilerek şekillendirildiği bir ameliyat olduğunu belirtti. Kulak için yapılan cerrahi işlemin genellikle 5 yaşından büyük çocuklara yapıldığını aktaran Çetinkaya, “Cerrahi yöntemin avantajı çoğu zaman kalıcı sonuç sağlamasıdır. Dezavantajları ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalması ve sonucun beklentiyi karşılamamasıdır. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kıkırdağına basınç uygulayarak yeniden şekillendirildiği bir yöntemdir.” bilgilendirmesini yaptı.

AVANTAJ VE DEZAVANTAJLAR

Yeni doğanlarda ilk 1-2 ay içinde yapılabilen cerrahi olmayan bu yöntemin ağrısız, güvenli ve iz bırakmayan bir yöntem olmasının avantaj olduğunu söyleyen Çetinkaya,  erken dönemde yapılması gerekliliğini bir dezavantaj olarak değerlendiriyor. Sözlerine devam eden doktor, “Bebeklerde kulak kıkırdağı doğumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapıdadır. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde şekillendirilebilir. Daha sonra kıkırdak sertleşir ve şekillendirme zorlaşır" açıklamalarında bulundu.

4-6 hafta kulakta kalması gereken bu özel tasarlanan kapak hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, "Cihaz, kulak kıkırdağını istenen şekle getirmek için özel tasarlanmış plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapıştırıcıdan oluşur. Bebeklerin kulağına uygulanır ve 4-6 hafta boyunca orada kalır. Bu süre içinde kulak kıkırdağı şekillenir. Cihaz çıkarıldığında yeni şeklini korur" dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Giyilebilir Cihazların Vücudumuzdan Güç Almasını Sağlayacak Teknoloji
Giyilebilir Cihazların Vücudumuzdan Güç Almasını Sağlayacak Teknoloji

Bilim insanları, "Power-Over-Skin" isimli yepyeni bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. Bu teknoloji, giyilebilir cihazların insan vücudundan güç almasını sağlıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu