USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kulak çınlamasını önlemek için 'yaşam standartlarını değiştirin' uyarısı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çakır, kulak çınlamasını önlemek için yüksek gürültülere ani ve uzun süreli maruz kalmayın, sigara, obezite gibi önlenebilir çevresel faktörlere dikkat edin uyarılarında bulundu.

Kulak çınlamasını önlemek için 'yaşam standartlarını değiştirin' uyarısı
15-12-2022 07:21
Google News

"Kulak ÖZETİ| çınlaması", tıptaki diğer ismi ile "Tinnitus", tek taraflı ya da iki kulağı aynı anda etkileyebilen rahatsız edici bir semptom. Çınlama sırasında oluşan sesin bir dış kaynağı mevcut değilken, kişinin çevresindeki insanlar da bu sesi algılayamaz.

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çakır, kulak çınlamasının tek ya da çoğul tonlardan oluşabileceğini, yüksek ya da düşük perdeli, vızıltı, rüzgar sesi, çıtırtı, makine, ıslık ve dalga sesleri gibi şikayetlerle gelişebileceğini aktardı.

"ANKSİYETE VE STRES ŞİKAYETLERİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR"

Kulak çınlamasını önlemek için yapılması gerekenleri aktaran Dr. Öğr. Üyesi Çakır, şu bilgileri verdi:

"Yüksek gürültülere ani ve uzun süreli maruz kalmayın, sigara, obezite gibi önlenebilir çevresel faktörlere dikkat edin. Yüksek miktarda kahve ve kafein içeren gıdalar, enerji içecekleri tüketmeyin, alkol ve tuz tüketimini sınırlayın. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç (aspirin, ağrı kesici ve benzeri) ve destek ürünleri kullanmayın. Diyabet, hipertansiyon ve tiroid bezi hastalığı bulunan kişiler kontrollerini aksatmamalı. Dış kulak yolunu yabancı cisimle karıştırmayın, baş boyun travmalarına karşı dikkatli olun. Kişinin günlük hayatını etkileyen ve uzun süre devam eden her kulak çınlaması hekim kontrolünden geçmelidir. İşitme kaybı, baş dönmesi ile birlikte olan kulak çınlamalarında ve objektif tinnitus olan hastaların KBB hekimlerine görünmeleri gerekir."

Kulak çınlamasını önlemek için öncelikle zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğini belirten Çakır, "Sigara kullanıyorsanız bırakmanız gerekir. Bu duruma ilk yakalandığınız zamanlar stres ve endişeniz yüksek olabilir. Anksiyete ve stres aynı zamanda şikayetlerinizin artmasına neden olacağı için günlük olarak kendinize rahatlama seansları oluşturun. Bu seanslarda nefes egzersizleri, yoga, meditasyon uygulayabilirsiniz. İyi ve yeterli uyku da semptomların azalmasına neden olur" ifadelerini kullandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bilim İnsanlarına Ne Kadar Güvenildiği Araştırıldı
Bilim İnsanlarına Ne Kadar Güvenildiği Araştırıldı

71.922 kişinin katılımıyla bilim insanlarına ne kadar güvenildiği araştırıldı. Yapılan araştırma, Türkiye ile ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Ülkemiz, bilim insanlarına Norveç, Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerden bile daha fazla güveniyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu