USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyona kişiye yaklaştı!

Başıboş köpek sorunu saldırıların yanı sıra ölümcül hastalıklarla da gündeme gelmeye devam ediyor. Halk sağlığı sorunu haline gelen başıboş köpekler, kuduz hastalığının yüzde 95'ten fazla bir oranda başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyona kişiye yaklaştı!
28-04-2024 17:07
Google News

Haber7 – ÖZETİ| ÖZEL

Başıboş köpek sorunu giderek büyürken diğer yandan kuduz hastalığı da Türkiye'nin yakasını bırakmıyor. Yüzde 95'ten fazla bir oranda köpeklerin neden olduğu kuduz hastalığına bir yenisi daha eklendi.

Hatay’da, kuduz nedeniyle iki mahalle karantinaya alındı. Defne ilçesinde kuduz olan bir başıboş köpek, Meydancık mahallesinde bulunan çiftlikteki 3 inek ve 2 köpeğe saldırdı. Olayın ardından Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde karantina ilan edilirken Tavla, Koçören, Hancağız ve Hüseyinli mahalleleri gözlem altına alındı.

Hatay Valiliği’nin yaptığı açıklamada, alınan önlemler kapsamında, söz konusu bölgelere hayvanların giriş ve çıkışlarının yasaklandığı belirtilirken sahipsiz kedi, köpek ve vahşi hayvanların, Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından toplanıp aşılanacağı ve sonra bakım evlerine gönderileceği kaydedildi.

Defne’nin komşu ilçeleri olan Samandağ, Yayladağı, Antakya ve Altınözü ilçeleri de olası bir vaka konusunda uyarıldı.

SON 10 AYDA 8 KUDUZ VAKASI 2 ÖLÜM!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kuduz riski yüksek ülkeler listesinde bulunan Türkiye'de son 10 ayda 8 kuduz vakası gerçekleşti. Bu vakalarda 2 ölüm yaşandı.

İşte son 10 ayda medyaya yansıyan kuduz vakaları...

♦ 16 KASIM: Adıyaman'da ölen bir kedide kuduz tespiti üzerine Bahçecik ve Sümerevler mahalleleri karantinaya alındı.

♦ 9 EYLÜL: Adıyaman'ın Gerger ilçesinin Çobanpınar köyünde bir atta kuduz tespit edilmesi üzerine köy karantinaya alındı. Karantinanın 6 ay süreceği, hayvanların yarından itibaren aşılanacağı öğrenildi.

♦ 16 EYLÜL: Diyarbakır'ın Hani ilçesindeki bir çiftlikte kısa süre önce ölen köpek ile ısırdığı 2 inekte kuduz belirtilerine rastlandı. Bunun üzerine çiftlik karantinaya alındı.

♦ 20 EYLÜL: Artvin'in Arhavi'ye bağlı Yolveren köyünde sahibini ısırdıktan sonra ölen köpeğin kuduz olduğu anlaşılınca 3 köyde karantina ilan edildi. Veteriner gözetimindeki köpek ölürken Yolveren köyü ile çevre köyler Kavak ve Ulaş, 6 ay süreliğine karantinaya alındı.

♦ 18 AĞUSTOS: Şanlıurfa'nın Akçakale Devlet Hastanesi'nde kuduz teşhisiyle kilitli bulunduğu odadan kaçan Suriyeli Hasan Halil Faras (30), 10 kilometre ötedeki Dibat Mahallesi’nde boş bir tarlada ekipler tarafından yakalanarak karantinaya alındı. İlçede panik ve tedirginlik meydana gelirken kuduz hastası Suriyeli genç, kısa süre sonra hayatını kaybetti.

♦ 9 AĞUSTOS: Akmağara Mahallesinde boş bir arazide ölü bulunan başıboş köpek kuduz olduğu tespit edildi. Kuduz vakasıyla ilgili alarma geçen Bozova Kaymakamlığı, ilgili komisyon üyelerini toplayarak 6 aylık karantina kararı aldı.

♦ 12 TEMMUZ: Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, yaklaşık 1 ay önce köpeğinin ısırması sonucu kuduz şüphesiyle tedaviye alınan kişi, kurtarılamadı. İlçede, 12 Haziran Pazartesi günü köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, olayın ardından Siverek Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. İlk müdahalesinin ardından Gaziantep'teki özel bir hastaneye kaldırılan Seray, yaklaşık 1 ay süren tedavisine rağmen kurtarılamadı.  

♦ 12 HAZİRAN: Ardahan Göle’nin Yağmuroğlu köyünde kuduz vakasına rastlanıldı. Birçok hayvanın telef olmasına sebep olan Şap hastalığı için gerekli önlemler alınmaya çalışılırken, Yağmuroğlu köyünde kuduz vakası ortaya çıktı. Göle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yağmuroğlu köyü, geçici süreliğine karantina altına alındı.

KUDUZ RİSKLİ TEMAS SAYISI 15 YILDA 4 MİLYONA YAKLAŞTI!

Halk sağlığını tehdit eden kuduz hastalığının ve kuduz karantinalarının, son yıllarda artması dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2008-2023 yılları arasındaki kuduz riskli temas sayısı 3 milyon 704 bin 860'ı oldu. 2024 yılında da benzer bir sayı gerçekleştiği takdirde bu sayının 4 milyonu aşacağı tahmin ediliyor

2008-2023 yılları arasında 24 kişi ise kuduz hastalığından feci şekilde hayatını kaybetti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Astronotlar Neden Ekmek Yiyemez?
Astronotlar Neden Ekmek Yiyemez?

Astronotlar, uzayda geçirdikleri süre boyunca dünyadan çok farklı deneyimlere imza atıyorlar. Bunlardan biri de beslenmeleri. Mesela ekmek yiyemiyorlar. Peki neden?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu