Avrupa ÖZETİ| genelinde yaklaşık 200 bin kişiyi kripto para dolandırıcılığıyla mağdur eden şebeke, 7 ülkeden polis teşkilatlarının ortak çabası sonucu çökertildi.
El Pais'nin haberine göre, İspanyol polisi 3 milyon e-postayı tarayarak, genellikle İspanya, Almanya ve İtalya'daki yatırımcıları hedefleyen 470 internet sitesiyle bunları destekleyen çağrı merkezi, teknoloji platformu ve şirketi açığa çıkardı.
Yaklaşık 2,5 milyar dolar elde ettiler
Sadece İspanya'daki mağdur sayısının en az 17 bin olduğunu belirleyen polis, kullandığı adları ve şemasını sürekli değiştiren şebekenin dünya genelinde dolandırıcılıkla yaklaşık 2,5 milyar dolar elde ettiğini tahmin ediyor.
Avrupa Birliği ülkelerinin adli soruşturma işbirliği kuruluşu Eurojust'ın eşdgüdümüyle, şebekeyi çökertmek için Arnavutluk, Bulgaristan, Gürcistan, Kuzey Makedonya ve Ukrayna'da baskınlar yapıldı ve çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.
İspanyol avukat Mauro Jordan, dijital cüzdanları çalınan 20 mağduru temsil ettiğini ve 80 yaşındaki bir müvekkilinin 800 bin euro kaybettiğini söyledi:
Bu örgütler önce İsrail'de ve Doğu Avrupa'da peydahlandı. Yavaş yavaş birbirleriyle ilişkiye geçip büyüdüler. Artık çok büyük ve yakından bağlantılı bu örgütler sürekli yeni internet siteleri ve şirketler açıp kapatıyor.
İspanya'nın önde gelen futbol kulüplerinden Sevilla'nın sponsorluğunu yapan ve Güney Kıbrıs'taki ICC Intercertus Capital şirketine kayıtlı EverFX markası da soruşturmanın hedefinde. Birleşik Krallık'ın yetkilileri geçen yıl ICC şirketi ve EverFX markasıyla işlem yapılmasını yasaklamıştı.
El Pais, şirketin şimdi Harindale adıyla ve Oryx Group bünyesinde faaliyet yürüttüğünü yazdı.
İspanyol yetkililer; döviz, kripto para, emtia ve diğer finansal araç yatırımcılarını hedeflediği düşünülen 470 çok şüpheli internet sitesinin yer aldığı bir arama motoru kurdu.
Siyasi partilerle de yakın bağı olduğu iddia edildi
Arnavutluk ve Gürcistan'daki baskınlarda yakalanan şüphelilerin hükümet yetkilileri ve siyasi partilerle de yakın bağı olduğu iddia edildi.
Carlos adıyla açıklama yapan mağdur, "Bana nasıl oldu bu anlamıyorum" diyerek, 4 yıl önce Facebook'taki bir ilana tıklamasıyla gelişen dolandırıcılığı anlattı. Önce sadece 250 euro yatırdığını ve arka arkaya gelen aramalarla ve kazanıyor olmasının verdiği güvenle yatırdığı miktarın 60 bin euro seviyesine çıktığını anlatan Carlos, parasını çekmek istediğinde sitedeki tüm verilerin ve grafiklerin sahte olduğunu öğrendiğini söyledi.
Editor : Åžerif SENCER