BORSAGUNDEM.COM ÖZETÄ°| – DIÅž HABERLER SERVÄ°SÄ°
Kripto para piyasalarında son hafta yaşanan toparlanma, yatırımcıları bölmüş durumda. Bazıları bu toparlanmanın alım için bir fırsat olduğunu düşünürken bazı yatırımcılar ise temkinli davranmayı sürdürüyor.
Borsagundem.com’un derlediÄŸi bilgilere göre, birçok gösterge henüz olumluya dönmemiÅŸ olsa da, bu yıl piyasalarla paralel hareket eden kripto para piyasalarının Fed’den gelecek olumlu bir haberle, bu seviyeleri kalıcı olarak aÅŸacağı görüşü yüksek sesle dillendiriliyor. Bazı yatırımcılar ise yükseliÅŸ olasılığını piyasa deÄŸeri üzerinden okumayı tercih ediyor.
Direnç kırıldı
Coin Telegraph’tan Marcel Pechman’ın haberine göre, kripto para piyasalarının son bir hafta içinde yüzde 8,5 oranında deÄŸer kazandığı görülüyor ancak bu toparlanma hareketinin kalıcı olup olmayacağı belirsizliÄŸini koruyor. Bu ufak çaplı ralliye raÄŸmen yatırımcıların temkinli bekleyiÅŸi sürüyor. Özellikle Asya piyasalarındaki ‘stablecoin’ talebi eksikliÄŸi ve vadeli iÅŸlem sözleÅŸmelerinin deÄŸiÅŸen fonlama oranları, toplam piyasa deÄŸerinin 1 trilyon doları aÅŸmasını zorlaÅŸtırıyor. Bu durum, piyasa deÄŸerinin yükselmesini saÄŸlayacak olan yeni alıcıların piyasaya dair güven eksikliÄŸini de yansıtıyor.
Kripto paraların piyasa deÄŸeri, 26 Ekim tarihinde 1 trilyon dolar direncini geçse de bu seviyede tutunmakta zorlanıyor. 41 gündür direnç iÅŸlevi gören bu seviyenin aşılmasında Bitcoin’in yüzde 5,5 oranında deÄŸer kazanmış olmasının etkisi bulunuyor. Son bir haftada yaÅŸanan bu toparlanma diÄŸer kripto paralarda da kendini gösteriyor ve piyasa deÄŸerinin bu süreçte yüzde 8,5 oranında artış gösterdiÄŸi gözleniyor.
Genel hava, kriptoyu da olumlu etkiliyor
Kripto para piyasası, Russell 2000 orta ölçekli borsa endeksinin yüzde 6,3 oranındaki rallisinden de olumlu etkilenmişe benziyor. Yaşanan toparlanmada geleneksel piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra bazı teşvik edici haberlerin de katkı verdiği gözleniyor.
Bunların yanı sıra, kripto para borsalarındaki geliÅŸmelerin de toparlanma üzerinde olumlu etkisi olduÄŸu düşünülüyor. 26 Ekim tarihinde Binance borsasından 55.000 adet Bitcoin’in çekilmiÅŸ olması da bu duruma uygun bir örnek teÅŸkil ediyor. Analistler borsalardaki kripto para sayısının azalmasının satış baskısını rahatlatacağı düşüncesiyle, bu geliÅŸmeyi olumlu bir sinyal olarak deÄŸerlendiriyor.
Bu süreçte, Blockchain.com’un Visa ile iÅŸ birliÄŸi yaparak kripto kartı baÅŸlatmaya karar vermesi de toparlanmayı besleyen olaylardan bir olarak öne çıkıyor.
Altcoinlere talep artıyor
Kripto para yatırımcıları, sadece Bitcoin'e odaklanmak yerine altcoin'lere de odaklanıyor. En büyük 80 kripto para arasında kazanan ve kaybeden kripto paraların kıyaslanmasında, özellikle yedi kripto paranın son bir hafta içinde yüzde 20'den fazla yükseldiÄŸi görülüyor. Dogecoin bu altcoinler arasında en öne çıkanı gibi duruyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla birlikte bir haftada yüzde 112 deÄŸer kazanan altcoin, yatırımcılarının yüzünü güldürmeyi baÅŸaran kripto paralardan biri konumunda bulunuyor.
Asya'da stablecoin talebi düşük seyrediyor
USD Coin ve USDC arasındaki fiyat farkının, Çinli bireysel kripto yatırımcılarının piyasaya yaklaşımlarını ölçmede iyi bir gösterge olduÄŸu kabul ediliyor. Aşırı alım talebi gösterge deÄŸerinin yüzde 100’ün üzerine çıkmasına neden olurken, ayı piyasası dönemlerinde stablecoin’lerin piyasaya hakim olması sebebiyle fiyat farkı yüzde 4 ve üzeri olarak ölçülüyor.
Son yaşanan toparlanmada, USDC fiyat farkının önceki haftaya kıyasla yüzde 100,8 olduğu ve yatay seyrettiği gözleniyor. Bu, kripto para piyasaları yüzde 8,5 oranında değer kazanmasına rağmen Asyalı yatırımcılarda bir talep artışı yaşanmadığını kanıtlıyor.
Fonlama oranı nötr seyrediyor
Vadeli sözleşmeler tarafında ise her 8 saatte bir yenilenen bir kur bulunuyor ve borsalar bunu alıcılar ve satıcılar arasında bir denge mekanizması olarak kullanıyor. Bu fonlama oranının pozitif olması, daha fazla kaldıraç talep edenin alıcılar yani uzun (long) pozisyonlar olduğunu gösteriyor. Oranın negatife dönmesi ise piyasada ağırlıklı olarak kısa (short) pozisyonların olduğu anlamına geliyor.
Yedi günlük ortalama fonlama oranına bakıldığında ise ya hareketsiz ya da hafif pozitif durumda olduğu gözleniyor. Bu da uzun ve kısa pozisyonlar arasında dengenin korunduğunu ortaya koyuyor.
Sonuç olarak, Asyalı yatırımcıların stablecoin talebindeki düşüklük ve vadeli sözleşmelerin değişen fonlama oranları göz önüne alındığında, yatırımcıların, kripto paraların toplam piyasa değerinin son bir haftada 1 trilyon doları geçmesini bir desteğin kırılması olarak değerlendirmediği görülüyor.
Editor : Åžerif SENCER