Kötü ÖZETİ| hava koşulları, sinyal kalitesini etkileyen pek çok faktörü de beraberinde getiriyor.
Rüzgâr, yağmur, sis ve hatta sıcak havalarda bile neden sinyalinizin kötü olduğunu öğrendikten sonra belki de kopan bağlantınıza daha az sinir olabilirsiniz.
Sinyaller, elektromanyetik dalgalar aracılığıyla iletiliyor.
Dalgalar; havadaki su damlacıkları, kar taneleri veya sis zerrecikleri gibi maddelerle karşılaştığında yayılma yolları bozulabiliyor. Yağmur damlaları, özellikle yüksek frekanslı sinyalleri dağıtarak ve emerek sinyal gücünü zayıflatıyor.
Yağmur damlaları, sinyal yolunda fiziksel bir engel oluşturuyor.
Milimetrik dalgalar, yağmur damlalarının içinden geçerken enerjilerini kaybederler. Bu durum, sinyalin güç kaybetmesine ve alıcıya daha zayıf ulaşmasına neden oluyor. Kar ise sinyalleri emme yeteneği düşük olsa da büyük kar taneleri sinyalin yayılmasını da etkileyebiliyor.
Ayrıca karlı havalarda herkesin evinde olduğunu düşündüğünüzde de sinyal kalitesi bozulabiliyor çünkü herkes internette veya kablolu TV yayında oluyor.
Sis, nem ve rüzgâr da etkili faktörlerden.
Özellikle yüksek frekanslı sinyaller sis içinde dağılıyor ve enerjileri azalıyor. Nem oranı yüksek olduğunda, havadaki su buharı molekülleri de sinyal emilimine katkıda bulunuyor. Böylece sinyalin hedefine ulaşmadan önce gücünün düşmesine neden oluyor.
Şiddetli rüzgârlarda ise durumdan etkilenen antenler oluyor. Sallanan antenler yanlış hizalandığında kapsama alanı zayıf oluyor ya da çağrılar kesintiye uğruyor.
Tüm bunların hepsinde tabii ki baz istasyonuna yakınlığınız da bir etmen.
Aşırı sıcaklıklarda da aksaklık olabiliyor.
Her ne kadar diğer hava koşulları gibi olmasa da sıcak hava da kesinti sebeplerinden biri. Nasıl ki cep telefonlarımız aşırı ısıya maruz kaldıklarında kendilerinden geçiyor aynı şekilde bazı istasyonlarındaki elektronik bileşenler de zarar görebiliyor.
Ne yapmalıyız?
Kötü hava koşullarının sinyal üzerindeki etkilerini azaltmak için çeşitli teknolojik çözümler geliştiriliyor. Frekans bantları, yağmur zayıflamasına daha az duyarlı olan düşük frekanslı bantlarla destekleniyor. Daha güçlü sinyal vericiler ve hassas alıcılar kullanılarak sinyal kaybı minimize edilmeye de çalışılıyor.
Bunların yanı sıra siz de modeminizi açıp kapamak gibi klasik hareketlerimizin yanı sıra ağa bağlanan cihaz sayısını düşürerek şansınızı deneyebilirsiniz.
Kaynaklar: Uctel, The Conversation, How Stuff Works, Earth LinkÂBilgi sahibi olmak isteyebileceÄŸiniz diÄŸer içeriklerimiz:
Editor : Åžerif SENCER