USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Koruma kalkanı kuruluyor! Türkiye'den dev adım

Dünya, İsrail’in çağrı cihazları ve telsizlere yönelik siber saldırısını konuşurken Türkiye bu alanda tam güvenliği sağlamak için dev bir adım atıyor.

Koruma kalkanı kuruluyor! Türkiye'den dev adım
28-09-2024 08:28
Google News

Cumhurbaşkanı ÖZETİ| Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Uzay ve Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulması için yasa hazırlıkları başladı. Teklif, TBMM'nin önümüzdeki hafta yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte hızla gündeme getirilip yasalaştırılacak. Hazırlanan teklife göre başkanlık şöyle işleyecek:

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLI OLACAK

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak siber güvenlik için bir Uzay ve Siber Güvenlik Başkanlığı kurulacak. Kamu kurumlarının siber güvenliği bu başkanlık aracılığıyla sağlanacak. Dışarıdan gelen siber saldırılara karşı koruma tedbirlerini alacak.

ÇATI KURULUŞ

Kamu kurum ve kuruluşlarının halen kendi siber güvenlik sistemleri bulunuyor. Ancak bunların birbirleriyle koordinasyonu yok. Uzay ve Siber Güvenlik Başkanlığı tüm kamu kurum ve kuruluşlarının siber güvenlik sistemleri açısından çatı kuruluş olacak. Kurumlar kendi sistemlerini işletmeyi sürdürecek, ancak aynı zamanda ortak bir savunma sistemi tesis edilecek. Bir kuruma yönelik saldırı başladığında tüm kurumlar anında uyarılıp önlem almaları sağlanacak.

ÖZEL SEKTÖRE DE DESTEK

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) gibi kuruluşlar ise başkanlığın paydaşı olacak. Ayrıca bankalar gibi yüksek güvenlik isteyen sektörlerde özel kuruluşlara da destek verilecek.

UZAYI DA KORUYACAK

Türkiye'nin uzayda bulunan gözlem ve haberleşme uydularının güvenliğini de bu kurum sağlayacak. Bu nedenle kurumun ismine "uzay" eklendi. Uydulara dönük siber saldırılarda yazılımları değiştirilip yörüngeden sapması bile sağlanabiliyor. Bunun önüne geçilmesi için de önlemler alınacak.

YERLİ-MİLLİ TEKNOLOJİ

Türkiye'nin verilerinin milli ve yerli teknolojilerle korunması başkanlığın ana hedefi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce "Veri güvenliğini yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmak, sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmekle eşdeğerdir" demişti. İsrail'in, Lübnan'da patlattığı çağrı cihazları yerli teknolojinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermişti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Vites Değiştirirken Bir Sorun Olmasının 5 Olası Nedeni
Vites Değiştirirken Bir Sorun Olmasının 5 Olası Nedeni

Bazen arabamıza biner, motoru çalıştırır ve keyifle yola çıkmaya hazırlanırız. Ancak vites koluna dokunduğumuzda işler yolunda gitmez. Vites geçişlerinde bir sertlik, zorlama ya da alışık olmadığımız bir direnç hissederiz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu