USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Koronavirüsü ağır geçirenlere 'nörolojik tanı' uyarısı: Bu belirtilere dikkat!

Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. İsmet Üstün, İngiliz araştırmacılar merkezinin sinir sistemini tutan Covid-19'un beyni 10 yıl yaşlandırdığını, IQ değerlerinde düşüşe yol açtığını gözlemlediğini, hastalığı ağır geçirdikten sonra dikkat eksikliği ve unutkanlıktan

Koronavirüsü ağır geçirenlere 'nörolojik tanı' uyarısı: Bu belirtilere dikkat!
29-08-2022 11:53
Google News

Nöroloji ÖZETİ| Bölümü'nden Uzm. Dr. İsmet  Üstün, Covid-19'un beyinde oluşturduğu olumsuz etkiler konusunda uyarılarda bulundu.

Covid-19'un sadece solunum sistemini tutan bir virüs türü olmadığını, kalp damar, bağışıklık sistemleri ve özellikle sinir sistemi üzerinde kalıcı tahribatlara sebebiyet verdiğini aktaran Üstün, şunları kaydetti:

"Bilim dünyası Covid-19 pandemisi sonrasında virüsün vücutta oluşturduğu tahribatın boyutlarını araştırıyor. İngiltere Oxford Üniversite tarafından yapılan güncel çalışma ise Kovid-19'un beyindeki tahribatını ortaya koydu. Kovid öncesi ve sonrası MR'ları karşılaştıran bilim insanları hastalığı ağır atlatanların beyinlerinde yüzde 2'ye varan küçülme, IQ değerlerinde düşüş gözlemledi. Araştırma, hastalığı hafif atlatanlarda ise beynin koku, hafıza, karar verme gibi işlevlerinde kilit taşı olan gri maddede belirgin azalma saptadı. Araştırmacılar beyindeki bu etkilerin kalıcı olup olmadığına dair verilere henüz sahip olmamakla birlikte kovid sonrası hafıza problemleri, konsantrasyon güçlüğü, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşayanların nörolojik muayeneden geçmesi öneriler arasında yer alıyor. Beyin sisi olarak ifade edilen bu durum için beslenme, egzersizler, düzenli uyku, vitamin ve minarel takviyeleri alınmalı."

"BUNAMA VE DEMANSTA ARTIŞ OLABİLİR"

Uzm. Dr. Üstün, "İngiliz araştırmacılar merkezi sinir sistemini tutan Covid-19'un beyni 10 yıl yaşlandırdığını, IQ değerlerinde düşüşe yol açtığını gözlemledi. Hastalığı ağır geçirdikten sonra dikkat eksikliği ve unutkanlıktan şikayetçiyseniz erken tanı ve tedavi için nöroloji hekimine başvurmalısınız." ifadelerini kullanarak, hastalığın olumsuz etkilerini şöyle sıraladı:

"Covid-19'un beyne etkisi kardeşleri olan SARS ve MERS'ten tahmin edilmekteydi. SARS virüs enfeksiyonu geçirenlerin üçte birinde unutkanlık problemleri oluşuyor. SARS sınırlı kalsa da Covid-19 tüm dünyayı etkiledi. Bu yüzden ilerleyen senelerde bunama-demansta artış görülebilir. Covid-19, damar yapısını ve pıhtılaşma faktörlerini bozmakta ve bundan dolayı hastalıktan aylar sonra bile beyin felçlerine sebebiyet verebilir."

Hastalığın bireyler üzerindeki ruhsal etkilerine de değinen Üstün, virüsün beyinde korku merkezi olan "amigdala"yı direkt etkilediğini, bunun da kaygı bozukluğu panik ataklara yol açtığını bildirdi.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor

Google, Haritalar uygulamasının Android sürümünde yeni bir tasarımı test etmeye başladı. Yapılacak değişiklikler, uygulamanın biraz daha estetik görünmesini sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu