USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Köpeklerden Kuşlara... Hayvanların da Aksanı Var mı?

Hiçbirimiz bir kedinin miyavlamasında ya da bir kuşun ötüşünde, “Bu başka şehirden ya da ülkeden gelmiş.” diye düşünmeyiz değil mi? Ama durun bir dakika, ya hayvanların da aksanı varsa?

Köpeklerden Kuşlara... Hayvanların da Aksanı Var mı?
27-11-2024 16:08
Google News

Bu ÖZETİ| fikir size içinizden “Hadi oradan!” dedirtebilir ancak bilimin bu konuda bazı ilginç açıklamaları var.

Bakalım gerçekten hayvanların da bir aksanı var mı?

Öncelikle dil ve aksan arasındaki farkı inceleyelim.

hayvanlar

Hayvanlar, insanlar gibi kelime ve cümle kurarak iletişim sağlamasalar da ses, hareket ve koku yolunu kullanıyorlar. Aksan ise aynı tür içerisindeki bireylerin iletişim tarzlarında bölgesel ya da grup bazlı farklılıklar demek.

Gelelim çarpıcı örneklere.

ispermeçet balinaları

Kuşlar üzerine yapılan araştırmalar ile başlayalım. 19. yüzyılda İngiltere’den Yeni Zelanda’ya gelen sarı kiraz kuşlarının kendi ülkelerindeki kuşlardan daha farklı şarkılar söylediği ortaya çıktı.

İskoçya’da yaşayan ispinozların ötüşü ile İngiltere’deki ispinozların ötüşü arasında da belirgin farklar var.

Balinalar da listemizde bulunuyor. Okyanusların dev müzisyenleri, aynı türden olsalar bile farklı şekilde ses çıkarıyorlar. Örneğin Karayipler’deki ispermeçet balinaları Pasifik’tekilerden farklı bir tını kullanıyor.

Örneklerde ördekler ve köpekler de var.

İskoç köpekleri

Yapılan araştırmalara dahil edilenlerden biri de ördekler. Cockney ördekleri, Cornish ördeklerinden daha sert ses çıkarıyor. Bu da Londra’daki ördeklerin şehir gürültüsünden dolayı daha iyi duyulabilmesi için ortaya çıkan fark olarak değerlendiriliyor.

Köpekler için de aynı durum geçerli. Bir başka araştırma da bazı köpeklerde bölgesel vurgu farklılıkları olduğunu gerçeğini gösteriyor. İskoç köpekleri havlamalarında daha hafif bir tona sahipken Liverpool’da yaşayan bir köpek diğerlerine göre daha yüksek perdeden iletişim kuruyor.

Peki hayvanlar neden aksan geliştiriyor?

hayvan aksanı

Araştırma açıklamalarında da gördüğünüz gibi asıl neden çevresel adaptasyon ve sosyal bağlar. Bazı hayvanlar, yaşadığı ortamın akustiğine uyum sağlamak için sesini değiştiriyor.

Bir diğer neden de grup içi tanınma. Kendi sürülerinden ya da topluluklarından olanları ayırt etmek için farklı ses stilleri geliştiriyorlar. Böylelikle sosyal yapılarını da korumuş oluyorlar.

Kim bilir belki de sizin kediniz bir İstanbul aksanıyla konuşurken köpeğiniz Karadeniz aksanı geliştirmiştir.

Kaynaklar: Science Focus, Discover Wild Life, Green Matters

Hayvanlar hakkında daha öğrenecek çok şeyimiz var:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bakan Kacır Açıkladı: TÜRKSAT 6A Yörüngesine Yerleşti
Bakan Kacır Açıkladı: TÜRKSAT 6A Yörüngesine Yerleşti

Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, nihai yörüngesine yerleşti. Konuyla ilgili açıklamayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu