USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, Başkent Kulisi'nde

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, Başkent Kulisi programında bu hafta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı ağırlıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, Başkent Kulisi'nde
17-11-2024 12:07
Google News

Konya ÖZETİ| Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın açıklamalarından satır başları:

Aslında son 6 yılı bir toptan değerlendirmek lazım herhalde. Belediyelerin gündemlerine, ne iş yapıyoruz, şehirlerimiz ne durumda diye. Ve maalesef bugünlerde Büyükşehir Belediyelerimiz yaptıkları konserlerle anılıyor.

5 yıl boyunca hizmet edemedik, engellendik söylemleriyle 5 yılı geçirmişlerdi. Son 1 yıldır da aslında her şey imkan dahilinde, ellerinde olmasına rağmen bununla gündeme gelmeleri bence sorgulanmalı. Ben geçtiğimiz günde bir açıklama yaptım.

Bu imkan dahilinde derken Belediye meclisinde çoğunluklar var. Engelleme durumu söz konusu değil ama maalesef bugünlerde belediyelerimiz hep polemiklerle ve belediyecilik dışındaki işlerle anılıyor. Aslında dünyada belediyecilik adına çok önemli gündemler var.

İklim değişikliğinin etkilerini konuşmak zorundayız. Afet'le ilgili şehir hazırlıklarını konuşmak zorundayız. Akıllı şehirleri konuşmak zorundayız ve vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak işler konuşmak yerine maalesef fahiş fiyatlarla yapılan konserleri konuşuyoruz.

"SGK'YA VE KAMUYA HİÇ BORCUMUZ YOK"

Elhamdülillah bizim kamuya hiçbir borcumuz yok.

Hem Büyükşehir Belediyesi'nin, hem su idaremizin... SGK borcu yok mu? SGK ve vergi borcumuz hiç yok Mehmet Bey. Sıfır.

Sıfır. Şirketlerimizin de borcu yok. Çünkü biz önce yükümlülüklerimizi yerine getirip sonra iş yapmak için finansman bulmaya gayret ediyoruz.

Ama belediyeler maalesef devlete olan yükümlülüklerini yerine getirmeyerek bunu bir finans aracı olarak kullanma alışkanlığı elde ettiler. Aslında belediye başkanının en önemli görevlerinden birisi de belediyenin mali yapısını ve finansmanını güçlendirmek. Ama buna emek harcamak, uluslararası kredi bulmak, şehirde kaynak geliştirmek yerine siz kamuya ait yükümlülüklerinizi yerine getirmeyerek bunu bir finansman aracı olarak kullanırsanız işin sonunda böyle gündeme olursunuz.

Üstelik bu kadar kamuya borcunuz varken bu kadar yüksek miktarlarla konser yaparsanız kamuoyunun eleştirisine... Nedir bunun adı? İsraf mı? Savurganlık mı? Aslında birçok şey söylenebilir ama herhalde en iyi söylemle israf ve savurganlık denebilir. Hele toplumun bu kadar içinde olduğu bir ekonomik sıkıntı varken, tasarruf genelgesi varken, nedense bu tasarruf genelgesi herhalde sadece AK Partili belediyeleri bağlıyor.

Diğer belediyelerin böyle bir gündemi yok. Bilmiyorum ama kamuoyunda çokça tartışıldı. Bence en iyi cevabı da vatandaşımızın verdiğini düşünüyorum ben.

Aslında burada konuşulması gereken konu, belediyeleri ve başkanlarımızı bir asıl belediyecilik gündemine getirmemiz gerekiyor. Bence bu konunun ben bilinçli olduğunu düşünüyorum. Çünkü belediyecilik konuşulmasını istemiyorlar.

Vaatlerinin konuşulmasını istemiyorlar, gelecekle ilgili planlarının konuşulmasını istemiyorlar. Belediye başkanının asli işi nedir? Biz şehr-ül eminiz ve şehrimize hizmet etmekle yükümlüyüz. Arkadaşlarımız maalesef bir siyasi ikbal peşinde koşarak gündemi farklı mecralara çekiyorlar.

Bir de nerede bir polemik var, başkanlarımız orada sürekli bir polemikle gündemdeler. Bilmiyorum siz hatırlıyor musunuz 3 büyükşehrimizin ya da 4 büyükşehrimizin son 5 yılda yaptığı en önemli hizmet nedir? Bunu siz bilerek yani hizmet siyaseti izlemedikleri için polemik dilini ön planda tutuyorlar. Öyle olduğunu düşünüyorum ve onları belediyecilik masasına davet ediyorum.

Gelin hep beraber belediyecilik konuşalım diyorum. Şehirlerimiz ne durumda? İklim değişikliği ile ilgili ne yaptınız? Acaba sürdürülebilir kalkınma amaçları diye bir şey duydunuz mu? Dünya bunu konuşuyor çünkü ben yaklaşık 10 yıldır uluslararası birçok toplantıya katılıyorum. Bunun 4 yılında eş başkan olarak, bölge başkanı olarak, başkan emiri olarak, son 6 yılında Dünya Belediyeler Birliği başkanı olarak, son 1 yılında başkan olarak Birleşmiş Milletler dahil birçok uluslararası toplantıya katıldım.

Geçtiğimiz gün Bakü'de Sayın Cumhurbaşkanımıza birlikte KOP toplantısına katıldım. Bu benim katıldığım zannediyorum 4. ya da 5.

KOP toplantısı. Dünyanın başka bir gündemi var. Bizim belediyelikte başka bir gündemimiz oluştu.

Bence izleyicilerimizin dikkat etmesi gereken konu bu. Belediye başkanlarımız neyle gündem oluyorlar? Lütfen sosyal medya hesaplarını bir geriye dönüp incelesinler. Şehirle ilgili ne söylemişler? Projelerle ilgili neler söylemişler? 5 yıl önce vaat ettikleri konuların neresindeler? Uluslararası arenada belediyelerle ilgili hangi açıklamada bulunmuşlar? Hangi toplantıyı takip etmişler? Bunlarla ilgili masada konuşacak konular olmadığı için Konserle, polemikle, her zaman gündemde olmayı bir marifet sayarak, bir de toplumda şöyle herhalde bir problem var, popüler olanla doğru olan arasında da bir kayma oluştu.

Sürekli gündemde olduğunuzda, popüler olduğunuzda insanlar doğru bir iş yaptığınızı zannediyorlar. Ama bu işin aslı şehirlerimiz kaybediyor. Bu büyük şehirler sadece belediye başkanlarımızın ya da o şehirde yaşayan insanların şehirleri değil.

Bence herkesi bir belediyeci konuşmaya davet etmek gerekiyor hep beraber. Moderatör koltuğu olduğu için yorumu başka bir formata ben erteleyeyim. Şimdi siz konser organizasyonu yapıyor musunuz? Yok hayır yapmıyoruz.

Sadece Mistik Müzik Festivali kapsamında, Hazreti Mevlana'nın Konya'ya gelişi kapsamında Kültür Bakanlığıyla düzenlediğimiz bir organizasyon var. Ona destek oluyoruz ama zannediyorum bu yılki bütçesi 2 milyon lira civarında bir rakamdı yani. Bu Mevlana Kültür Merkezi'nden bu programı gerçekleştiriyoruz.

Onlar da yüksek fiyatlı. Kocieli'yi zikretti. Konya'yı ben size soracağım.

Konya'yı da yüz... Şey düzeltiyorum, 79 milyon lira... dedi.

Şimdi burada da tabii... Eybur Gündeş konseri gündem oldu. Orada da önce 69 milyon dendi.

Sonra... Biraz daha aşağısı ama... Yine yüksek rakamlar, hatta astronomik rakamlar zikredildi.

Tabii zannediyorum şöyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Sadece bizim belediyelerimiz yapmıyor bu işleri. Bakın AK Partili belediyeler de yapıyor diye sayın genel başkan Kocaeli'nden başlayarak bizim de isimlerimizi saydı.

Tabii üzülerek takip ettik. Bir genel başkan bir şey söylüyorsa bence altını iyice çalışıp önüne notu doğru vermek gerekir. Biz de 3.

sıradayız zannediyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz organizasyonla ilgili. Belki buradan bir açıklama yapma fırsatı verdi bize.

Biliyorsunuz TÜBİTAK destekli Türkiye'nin en büyük bilim merkezi Konya'da. Ve Konya Bilim Merkezi'nin birçok etkinliği var. Kapsül Teknoloji Platformu gibi öğrencilere Teknofest'e hazırladığımız program dahilinde yaklaşık 5000 öğrenciye bilimi sevdirmek ve bilimle ilgili etkinlikler yapmak için bir yaptığımız ihalenin bedelidir o.

Yani herhangi bir konser, herhangi bir organizasyon yok ama kamu ihale kanunundan kaynaklanan bazı işlerin kalemleri organizasyon hizmetinde olduğu için ondan kaynaklı olarak maddenin başında öyle geçiyor ama dosyayı şöyle bir açıp sayfasını karıştırsalar da yapılan işin söylenenle hiç alakası olmadığını görürler. 5000 öğrencinin bilimsel faaliyetler yürütmesini desteklemek amacıyla yaptığınız bir organizasyon. Ama içinde kesinlikle bir konser yok, sahne kurulumu yok, sanatçılara aktarılan bir bedel yok.

Biz öğrencilere eğitim faaliyetinde bulunuyoruz ki herhalde Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli görevi de çocuklarımıza bilimi sevdirmektir. Keşke bir baksaydı Genel Başkan ama bakmadan zannediyorum eline tutuşturulan alelacele bir notla diğer belediyeleri de işin içine çekmek için söylediği bir laf. Umuyorum ki daha detaylı çalışarak konuları kamuoyunun önüne çıkarlar.