Maydanozgiller ÖZETİ| familyasında olan bu otun insan sağlığına katkıları oldukça fazla. İnsanlar sağlıklı kalmaya çalışırken doğal yöntemlerde çareyi arıyor ve çeşitli otların mucizevi faydalarına tanık oluyor. Görünüş olarak da maydanoza benzeyen bu otun nasıl tüketileceği ve kişniş çayının ne işe yaradığı ise merak konusu. Otsu bitki olma özelliğine sahip kişnişin faydalarını gelin yakından tanıyalım…
KÄ°ÅžNÄ°Åž OTU NEDÄ°R?
Bitkinin boyu yaklaşık olarak 20 ile 60 santimetre arasında farklılık gösterir. Kişniş otu; pek çok kişi tarafından daha çok baharat olarak tüketilir. Akdeniz iklimine uygun olarak yetişebilen kişniş otu, Asya ve Afrika kıtasında da kendini gösterir. Baharat şeklinde bilhassa yemeklere aromatik tat vermesi ile bilinir. İnsan sağlığına birden fazla yararı bulunan kişniş otu, sürekli tüketildiğinde kanser dahil pek çok hastalığa karşı zırh görevini üstlenir.
KÄ°ÅžNÄ°Åž OTUNUN FAYDALARI NELERDÄ°R?
Vücuda zarar veren metallerin arındırılmasında faydalıdır
Kişniş vücuttaki ağır metallerin vücutta atılmasını sağlar. Birçok kişi farkında olmadan ağır metallere maruz kalır. Zaman geçtikçe bu metaller vücutta birikir ve sağlımızı tehlikeye atar. İşte bu noktada kişniş otunun tüketilmesi metallerden arınmamıza katkı sağlayacaktır.
Kişniş ruh sağlığını korur
İçeriğindeki bileşenler sayesinde sinirleri yatıştırır ve doğal sakinleştirici görevi görür. Böylelikle uyku kalitesini artırmak için ve panik halini dengelemek için kullanılabilir.
Kalp sağlığını iyileştirir
İdrar söktürücü etkisi olan kişniş, vücutta biriken sodyumu atarak kan basıncını düşürür. Antioksidan ve lif barındıran kişniş, kalp hastalıkları riskini düşürür ve kolesterol seviyelerini dengeler.Kemik, cilt ve göz sağlığını destekler
Kişniş, çeşitli vitaminler, fosfor ve beta-karoten ve antioksidan içerir. Böylece cilt, kemik ve göz sağlığına olumlu etkiler. Cilt ve mukoza zarlarını destekleyerek, yaşlılıkla beraber görülen göz bozukluklarına karşı etkilidir. Kişnişte bulunan cildin bariyerini daha güçlü hale getiren linoleik asit, cilde güzel katkıları vardır. Ciltte oluşacak olan iltihabı azaltarak, pürüzsüz hale getirir.
KÄ°ÅžNÄ°Åž OTUNUN ZARARLARI
Kişniş otunun zararlarının oldukça azdır. Kişniş otu; her besinde olduğu gibi alerjik bünyelerde cilt alerjisine neden olabilir. Bunun yanı sıra gebe kadınların kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Oldukça ender şekilde görülmekle beraber ciltte yaratmış olduğu hassasiyetten ötürü güneş yanığı riskini artırabilir.
KÄ°ÅžNÄ°Åž OTU NASIL KULLANILIR?
Kişniş tohumunun en yaygın kullanımı çay olarak tüketilmesidir.
Bunun yanı sıra haşlandıktan sonra yoğurda katılarak tüketilebilir.
Kahvaltıda omlete katılabilir ya da bal ile karıştırılıp tüketilebilir.
Haşlandıktan sonra yine yemeklere ve hamur işlerine ilave edilebilir.
Aroma verici olarak turşulara katılabilir.
Öğütülen tohumlar tüm yıl boyunca güvenle tüketilebilir.
KİŞNİŞ OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?
İlk yapmanız gereken bit tatlı kaşığı kişniş tohumunu hafifçe ezmek.
Diğer tarafta, bir bardak içme suyunu kaynatmanız gerek.
Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp ezdiğiniz kişniş tohumlarını bu suya ilave edin.
Çayın demlenmesi için 10 dakika bekleyin.
Demlenme süresinin sonunda çayınız hazır, afiyetle içebilirsiniz.
Editor : Åžerif SENCER