USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kış Aylarında Yaza Göre Neden Daha Sık Hasta Oluyoruz?

Elbette yaz aylarında da grip veya soğuk algınlığı ile mücadele edebiliyoruz ancak özellikle kış aylarında neden daha fazla hasta oluyoruz? Kışın özelliği ne?

Kış Aylarında Yaza Göre Neden Daha Sık Hasta Oluyoruz?
24-12-2024 15:07
Google News

Başka ÖZETİ| bir ifadeyle aslında bizi hasta eden gerçekten soğuk hava mı? Grip, soğuk algınlığı ve COVID-19 gibi rahatsızlıkların kış aylarıyla nasıl bir ilişkisi var?

Gelin, cevaplayalım.

Soğuk hava, maalesef soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu virüslerini kapmayı kolaylaştırır.

soğuk hava

Çünkü kış mevsiminde, havadaki nem seviyeleri düşer ve bu da virüslerin, daha hızlı çoğalmasına katkı sağlar. Ayrıca insanlar, soğuk havalarda kapalı alanlarda vakit geçirmeye çok daha fazla meyillidir ve tüm mikroplar, havasız ve kapalı alanlarda daha hızlı yayılır.

Daha spesifik olarak soğuk hava, solunum yolu rahatsızlığına neden olan influenza virüsünün dış zarını değiştirebilir, onu daha katı ve kauçuksu hâle getirebilir. Virüslerin bu şekilde şekil değiştirmesi ise kişiden kişiye bulaşma ihtimalini artırır.

Grip ve soğuk algınlığının tek sebebi soğuk kış havası değildir.

kış

Soğuk havaya ek olarak kuru hava da bu tarz rahatsızlıklara davetiye çıkarır. Çünkü kuru kış havası, grip virüsünün daha uzun süre bulaşıcı kalmasına yardımcı olur. 

Kış aylarındaki bu kuru hava, solunum damlacıklarında bulunan suyun daha hızlı buharlaşmasına sebep olur. Bu da daha uzun süre dayanabilen ve öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda daha uzağa gidebilen molekülleri beraberinde getirir. 

Yine kış aylarında çoğu insan, çok daha az Güneş ışığı alır.