Cam, ÖZETİ| hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Pencerelerden içecekleri koyduğumuz şeylere kadar birçok yerde karşımıza çıkıyorlar. Ancak her şeyde olduğu gibi camın da beraberinde getirdiği problemler oluyor. Bilim insanları da bu problemleri çözmek için çalışmalar gerçekleştiriyor. Geliştirilen yeni bir malzeme de bunlardan biri.
Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünden Araştırmacılar, polimer tabanlı mikro fotonik çok fonksiyonlu metamateryal ya da kısaca PMMM ismi verilen cam benzeri bir malzeme geliştirdi. Çalışma, Nature Communications üzerinden yayımlandı.
Odayı daha soğuk tutuyor, kendi kendini temizleyebiliyor
PMMM, camın getirdiği bazı sorunların önüne geçmeyi amaçlıyor. Alıştığımız standart camlara kıyasla daha dikkat çekici kılan şey eve giren ısıyı çok daha iyi tutabilmesi. Yani evin aşırı sıcaklardan korunmasını sağlıyor. Sürekli rekorlar kırıldığı bir dönemde olduğumuzu ve bu durumun devam edeceğini düşündüğümüzde gerçekten çok yararlı olabilir.
Çalışmanın yazarlarından Gan Huang, malzemenin hem çatılarda hem de duvarlarda kullanılabileceğini belirtti. Malzemenin, ışınımsal soğutma olarak isimlendirilen bir yöntem ile ısıyı uzak tuttuğu ifade edildi. Testlerde, odayı ortam havasından altı derece daha soğuk tutabildiği de aktarıldı. Kabul edelim, cam silmek kimsenin yapmayı sevdiği bir şey değil. Uzmanlar, malzemenin kirlenme sorununa da çözüm bulduğunu söylüyor.
Buna göre PMMM, kendini temizleme yeteneğine sahip. Küçük piramit benzeri yapısı sayesinde yüzeye gelen kirleri su damlacıklarıyla temizleyebildiği ifade edilmiş. Lotus yaprakları benzeri bir işlev diyebiliriz. Bu yaprakların üzerindeki mikro koni benzeri yapılar su damlacıklarının boncuk şekline bürünmesine ve yaprağı yüzeyinde yuvarlandıkça toz ve diğer parçacıkların toplanmasını sağlıyor. Benzer bir sistem PMMM’de de mevcut.
Tamamen çevre dostu olduğu da belirtilen malzemenin ne zaman ticari olarak sunulmaya başlayacağı konusunda bir bilgi paylaşılmadı. Ancak gerçekten kullanılırsa cam sektörünü baştan aşağı değiştirme potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Editor : Åžerif SENCER