
Herkesin ÖZETİ| aklına gelen ilk şey, kitap okumak. Evet, bu da etkili bir yöntem ancak artık bilmeyen kalmadı. Eğer siz de kelime dağarcığınızı genişletmek istiyor ama klasik önerilerden sıkıldıysanız doğru yerdesiniz.
Kelimelerle sıkı fıkı olacağınız, ufkunuzu genişletecek taktikleri anlatıyoruz. Her biri denenmiş ve işe yarayan taktikler.
"Ters sözlük" kullanma yöntemini deneyin.
Sözlüğü sadece bilmediğiniz kelimelere bakmak için kullanıyorsanız artık bu yöntemi değiştirme zamanı geldi. Anlamını bilmediğiniz bir kelimenin eş anlamlarını, zıt anlamlarını veya aynı kökten türeten diğer kelimeleri de araştırmayı deneyin.
“Ongun, saadetli, bahtiyar, berhudar, hümayun, mesut” bunlar “mutlu” kelimesinin eş anlamları. Kaçını biliyordunuz?
Rastgele sözlük sayfası açın.
Hazır sözlük elinizdeyken eski ama etkili bu yöntemi de deneyin. Fiziksel bir sözlüğü rastgele açıp gözünüze çarpan 3 kelimeyi öğrenin ve o gün kullanın.
Şansınıza "zirzop" (Şımarık ve delice tavırlı, hareketlerinde ölçüsüz; hırtapoz, zırtapoz, zıpır) gibi eğlenceli bir kelime de çıkabilir! Aynı şeyi deyim/atasözleri için de yapabilirsiniz.
Eski şarkılar ve şiirlerle kelime avına çıkın.
Edebiyatın derinliklerine dalın! Eski Türkçe şarkıları, divan şiirlerini veya halk türkülerini dinleyip anlamadığınız kelimeleri not alın. Unutulmaya yüz tutmuş sözcükler, konuşmanıza zarafet de katabilir.
Jargonları araştırın.
Farklı meslek gruplarının kullandığı terimlere göz atın. Örneğin, tıpta "palpitasyon" (kalp çarpıntısı), hukukta "müteselsil" (zincirleme, birbirini takip eden) gibi kelimeler, genel kültürünüzü de artırır.
Yabancı dildeki kökenleri inceleyin.
Türkçeye Arapça, Farsça, Fransızca gibi dillerden geçmiş pek çok kelime var. İlim, telefon, motor gibi aklınıza gelen her kelimenin etimolojisini incelerken hem kelime hazineniz genişleyecek hem de bilginizi arttıracaksınız. Bu sayede kelimeler arasında bağlantı kurmayı da öğrenebilirsiniz.
Editor : Şerif SENCER