Daha ÖZETİ| önce bir kuşun yuva, kunduzun baraj yaptığını gördünüz mü? Ya da örümceklerin ağ yapıp kedilerin tuvaletini doğrudan kuma yaptığını da görmüş olabilirsiniz. Tüm bunların nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Bir yavru kedi bile siz çok fazla uğraşmadan tuvaletini kuma yapacağını bilir. Peki bunun sebebi ne?
Aslında bu doÄŸuÅŸtan gelen yetenekler; çok karmaşık bir evrimsel sürecin sonucu olarak karşımıza çıkan genlerden gelen bilgiler ışığında oluÅŸur. Çevrelerindeki faktöre göre de yeni yetenekler öğrenip adapte olabilen hayvan dostlarımız, nesiller boyunca elde ettikleri genetik bilgilerle hepimizin aÄŸzını açık bırakacak ÅŸeyler yapabilirler.Â
Hayvanlar ortam şartına göre farklı davranışlar sergilerler.
Bir hayvan, bulunduğu ortamın şartlarına adapte olmak zorundadır. Mesela hava çok soğuksa titreyerek vücutlarını ısındırmaları gerekir ya da sıcakken terleyerek vücut sıcaklıklarını dengelerler.
Evrimsel süreçte sadece başarılılar hayatta kalır.
Aslında evrimi anladığımızda hayvanların davranışlarını da daha iyi anlayabiliyoruz. Mesela örümceklerin evrimleşme sürecinde başarılı ağ kuranlar hayatta kaldı. Çünkü ağ kurma yeteneği olmayan örümcekler aç kalarak öldü. Milyonlarca yıl boyunca süren evrim sürecinde ağlarını kurup yemek yiyebilen örümcekler ise üreyerek genetiklerini sonraki nesillere aktarabildi.
Kedilerin gizlenme özelliği tuvalet eğitimini kolay hale getiriyor.
Kedilere baktığımızda eÄŸer seçenekleri arasında kum varsa tuvaletlerini bu kumlara yapıp üstünü kapattıklarını görüyoruz. Çünkü onların da milyonlarca yıllık evrim süreçlerinde diÄŸer yırtıcılar tarafından fark edilmemesi gerekiyordu. Bunun için de yaptıkları dışkıların kokusunu usta bir ÅŸekilde kapattılar.Â
Editor : Åžerif SENCER